Home > Huidverbetering > Couperose

Couperose

(teleangiëctastieën) in het gezicht, vaak op wangen en neus.

Het is een volkomen onschuldig verschijnsel en de bloedvaatjes zijn niet functioneel; de vaatwandjes zijn vooral verzwakt. Dit kan onder andere gebeuren door veroudering, veel buiten zijn in weer en wind, en blootstelling aan Uv-straling.

Couperose is in principe een onschuldige aandoening, maar veel mensen vinden het vervelend om te hebben. Niet zo gek, aangezien de vele duidelijk zichtbare adertjes vaak lastig te camoufleren zijn, waardoor men onzeker over het uiterlijk kan worden. Daarnaast kan de aandoening soms ook pijnlijk zijn – vooral bij temperatuurverschillen kan de huid onrustig worden. De oorzaak kan dan liggen bij de droge huid die dit veroorzaakt.

Je kunt couperose behandelen door middel van een laserbehandeling. Pulsed dye laser kan de huidaandoening verminderen of zelfs helemaal verhelpen.

Plan een gesprek

Wat is couperose?

Couperose (essentiële teleangiëctastieën) is een huidaandoening. Meestal ziet couperose eruit als uitgezette kleine bloedvaatjes in het gezicht. Deze zijn vaak rood, maar kunnen ook blauw zijn. De verwijde vaatjes zitten meestal op de wangen en neus en zijn met het blote oog te zien en vaak ziek couperose eruit als rode vlekken op de huid of zelfs op rode wangen. De huidaandoening kan soms ook voorkomen op het voorhoofd, de schouders of boven de ogen en klachten geven zoals een branderig gevoel of onaangename tintelingen. Veel mensen met deze huidaandoening denken dat ze rosacea hebben, of andersom. Een manier om te testen of een aandoening couperose is en geen rosacea is om met een vingertop op de rode huid te drukken. Als de roodheid eventjes verdwijnt en na een paar tellen weer terugkeert, is de kans groot dat je couperose hebt.

Couperose is een volkomen onschuldige aandoening die meestal vanaf je 30ste optreedt bij meer vrouwen dan mannen. Meestal ontstaat couperose bij mensen met een lichte huid en het is belangrijk om te vermelden dat deze aandoening niet hetzelfde is als rosacea. Bij rosacea komen namelijk ook verschijnselen zoals rode bultjes, puskopjes en zwelling voor. Bij couperose gaat het puur om zichtbare bloedvaatjes onder de huid.

Alhoewel niemand een probleem heeft met af en toe rode wangetjes, kunnen veel mensen couperose als cosmetisch storend ervaren. Met couperose kan het gezicht namelijk langdurig rood aanlopen. Deze rode huid is voor sommigen niet of moeilijk te verbergen met make-up, en tast hun zelfverzekerdheid aan. Het is een aandoening die niet vanzelf weggaat en over de jaren zelfs kan uitbreiden naar andere delen van het lichaam zoals de decolleté of de hals. Als je couperose ervaart is het dus aan te raden om er vroeg bij te zijn om verdere uitloop van de zichtbare bloedvaatjes te voorkomen.

Wij kunnen jou bij U-Clinic makkelijk van deze aandoening afhelpen door middel van een laser en lichttherapie (IPL-laserbehandeling). Tijdens zo’n behandeling worden de zichtbare adertjes aangepakt zonder de omringende huid te beschadigen. De resultaten zijn snel zichtbaar en na een korte periode zie je vanzelf hoe de rode vaatjes verdwijnen.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat de huid verdunt en bloedvaatjes verzwakken en zich gaan uitzetten. De aandoening komt ook het vaakst voor op de wangen, kin en neus. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het voorkomen van couperose. De onderstaande factoren kunnen couperose laten ontstaan of zelfs de symptomen verergeren.

Rosacea:

Rosacea is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid en kan leiden tot het ontstaan van couperose. Dit is vaak echter niet het geval.

Huidtype:

Vaak ontstaat couperose bij mensen met een lichte en dunne huid. Een overgevoelige huid laat namelijk sneller de kleur van de verwijde vaatjes en vaatwanden door en resulteert in een rode huid.

Erfelijke aanleg: 

Couperose ontstaat vaak bij mensen die de aandoening al in hun genen hebben. Omdat het een erfelijke aandoening is, kun je de kleine bloedvaatjes ook zien voorkomen bij baby’s of kinderen. 

Grote temperatuurverschillen:

Mensen die jarenlang in elk seizoen buiten werken kunnen huidproblemen ontwikkelen. Adertjes zetten sneller uit in de kou en een regelmatige herhaling daarvan kan leiden tot couperose. De vaatwanden van de aders worden dan zichtbaar voor het blote oog.

UV-Straling:

Regelmatige of zelfs overmatige blootstelling aan de zon kan couperose verergeren of zelfs aanwakkeren. UV-straling kan dus leiden tot het ontstaan van couperose.

Veroudering:

Couperose kan ook simpelweg ontstaan door huidveroudering. Na een aantal jaar begint verdunning, wordt de huid slapper en zijn de vaatwandjes wat zwakker en sneller te zien.

Veel mensen kunnen couperose als cosmetisch storend ervaren. De aandoening wordt ook vaak in de war gehaald met andere huidaandoeningen zoals rosacea. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen oppervlakkige huidaandoeningen en onderhuidse huidaandoeningen. Deze aandoening heeft niks te maken met ontstekingen van de oppervlakkige huid, maar heeft te maken met de zichtbaarheid van bloedvaten onder de huid. 

Heb jij interesse in het behandelen van jouw couperose? Of ben je niet zeker of je last hebt van couperose of een andere huidaandoening? Lees dan gerust verder wat jij kan doen aan jouw couperose of plan een afspraak met een van onze dermatologen bij onze polikliniek dermatologie. De diagnose van couperose wordt met het blote oog gesteld.

Couperose behandelen

Over het algemeen is het niet aan te raden om de huidaandoening zelf te behandelen met speciale serums of crèmes. Vaak kan je gezicht rood aanlopen. Dit kun je verminderen met bepaalde geneesmiddelen. Er zijn verschillende crèmes op de markt, dus probeer met een van onze huidtherapeuten of jouw eigen huisarts te kijken wat de beste opties zijn voor jou om desnoods de couperose verzachten en de huid goed te verzorgen. De roodheid verdwijnt echter nooit helemaal met behulp van deze crèmes. Je kunt daarvoor heel simpel een eerste consult inplannen.

Het eerste consult is met onze dermatoloog of huidtherapeut. Deze kijken samen met jou of jouw huidaandoening echt couperose is en geen andere aandoening zoals rosacea of acne. Tijdens zo een consult legt de huidtherapeut uit welke stappen er te ondernemen zijn voor jouw specifieke aandoening, of je crèmes kan gebruiken, peelings nodig hebt, of in het geval van couperose, IPL-laser en lichttherapie. In sommige gevallen kan de arts zelfs ter plekke helpen. 

De afgelopen jaren is er veel ontwikkeling geweest in het gebied van huidbehandeling. Bij U-Clinic gebruikt de behandelende arts van laser en lichttherapie (IPL) bij een couperose behandeling. Door de rode kleurstof (hemoglobine) in de bloedvaten wordt de laserstraal of lichtflits geabsorbeerd en gaat het bloed zelf stollen. Het is dus een mechanische beschadiging van de verzwakte bloedvaten. Wanneer het bloed in het vaatje eenmaal gestold is en de vaatwandjes verzwakt doet je lichaam zelf het opruimwerk.

Na de behandeling zal de huid een beetje rood zijn, maar de meeste vaatjes zijn wel direct weggetrokken. In sommige gevallen blijven er wat donkerder gekleurde vaatjes over; deze zijn goed en trekken vanzelf weg. De huidtherapeuten kunnen de behandelde huid voor je camoufleren met Lycogel zodat je gewoon door kan gaan met je dag. Lycogel is een crème die de huid actief verzorgd met voedingsstoffen, hydratie en zuurstof en ook nog alle oneffenheden bedekt. Probeer na de behandeling zo min mogelijk in de zon te komen om de vorming van pigmentvlekken te voorkomen. Je hebt namelijk een erg gevoelige huid na een IPL-behandeling.

Resultaten zijn snel zichtbaar. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig, van 1 tot 3, met een interval van 3 weken, om een optimaal resultaat te bereiken. In ieder geval laat een enkele behandeling couperose al verminderen.

Heb jij vragen over het behandelen van couperose, of wil jij een eerste consult met ons inplannen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Bij U-Clinic kijken wij in overleg met jou wat de beste oplossingen zijn voor jouw huidproblemen en hoe we ze op een effectieve manier kunnen behandelen.

Is couperose gevaarlijk?

Couperose is gelukkig een van de huidaandoeningen die niet gevaarlijk is. Alhoewel het een vaatafwijking is en wordt veroorzaakt door verzwakte bloedvaatjes, is het meer een cosmetische huidaandoening dan eentje die invloed heeft op jouw directe kwaliteit van leven. 

De rode plekken op de huid die worden veroorzaakt door de huidaandoening zijn voor velen wel storend en kunnen invloed hebben op hun zelfvertrouwen. Op de lange termijn kan dit invloed hebben op je sociale leven, aangezien sommige mensen zich schamen voor hun huidaandoening en dus minder vaak gezien willen worden. Vaak wordt de couperose van mensen verward met blozen, schamen, of zelfs te veel drinken. Deze opmerkingen worden begrijpelijk niet altijd goed ontvangen door de mensen met de huidaandoening en motiveert ze minder om op te komen dagen bij sociale gelegenheden. Couperose kan al door koud weer verergeren en is dus niet iets dat makkelijk verborgen kan worden.  Deze zelfisolatie kan over een periode van tijd opbouwen tot de persoon zich te veel schaamt om nog naar buiten te komen uit angst voor meer opmerkingen. Vrouwen hebben meer kans op langdurige effecten aan deze onzekerheidsopbouw. We raden het daarom nog steeds sterk aan om een eerste consult bij ons te plannen om te kijken wat wij bij U-Clinic voor jou kunnen doen.

Bij een eerste consult bij U-Clinic kijkt de behandelende arts, dermatoloog of huidtherapeut naar jouw specifieke huidproblemen en geeft advies op een persoonlijk niveau. Dit wordt dan ook gedaan in gesprek met jou en op basis van jouw voorkeuren. Het eerste consult voor huidverbetering is meestal gratis met een verwijzing van de huisarts. In sommige gevallen kunnen de huidproblemen ook ter plekke aangepakt worden, ook al is het een tijdelijke oplossing. Jouw zelfverzekerdheid is heel belangrijk voor ons en daarom doen we ons best om jou weer fijn te laten voelen in je eigen huid.

Wil jij graag een eerste consult inplannen en samen met een van onze huidtherapeuten kijken wat jouw opties zijn in het vinden van een effectieve behandeling van couperose of andere huidaandoeningen? Neem gerust contact met ons op en plan een eerste consult in. Wij werken hard om onze wachtrijen zo kort mogelijk te houden, zodat jij snel geholpen kan worden.

Couperose ontstaat doordat de huid verdunt en bloedvaatjes verzwakken en zich gaan uitzetten. De aandoening komt ook het vaakst voor op de wangen, kin en neus. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het voorkomen van couperose. De onderstaande factoren kunnen couperose laten ontstaan of zelfs de symptomen van bestaande couperose verergeren.

Als je al medicatie gebruikt via de huisarts of een andere dermatoloog, kun je al meteen een afspraak maken bij één van onze huidtherapeuten.

Maak een afspraak

Welke behandelingen zijn er voor couperose

2 behandelingen voor couperose

Blog