Wat kunt u zelf doen tegen rosacea?

3 april 2015

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die meestal rond het dertigste levensjaar ontstaat. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De verschijnselen van rosacea komen vooral voor in het gebied rond de neus en de wangen, en kunnen uitbreiden naar het voorhoofd en de kin. Kenmerken van rosacea zijn: blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasieën of couperose).

Negatieve invloed

De oorzaak van rosacea is onbekend. Wel zijn er uitwendige factoren die de ernst van rosacea kunnen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn: warmte-koudeverschillen, zonlicht, huidverzorgingsproducten, cosmetica, alcoholgebruik en sommige geneesmiddelen. Helaas verdwijnt rosacea niet vanzelf. Bij rosacea is de huid zeer gevoelig en is het belangrijk om uitbreiding van de klachten te voorkomen en de huid te kalmeren.

Waar kunt u zelf op letten?

  • Vermijd gekruid eten en alcoholische dranken. Deze werken vaatverwijdend en verergeren rosacea.
  • Extreme warmte en kou. Vermijd sauna’s, bedek het gezicht bij vrieskou. Vermijd zonlicht en gebruik een sunblock.
  • Irriteer zo min mogelijk de huid. Gebruik een milde reiniging, uitdrogende producten doen de klachten juist verergeren.

Wat kan U-Clinic voor u betekenen?

  • De dermatoloog schrijft medicatie voor die de ontstekingsreactie in de huid remt.
  • Camouflage: De verschijnselen van rosacea kunnen worden gecamoufleerd. Daarvoor gebruiken onze huidtherapeuten Lycogel, een water- en veegvaste crème die de huid voedt en beschermt, en die geschikt is voor zelfs de meest gevoelige huidtypen. Lycogel dekt beter dan normale foundation, sluit de huid niet af en heeft bovendien een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Tevens bevat Lycogel SPF 30, een goede bescherming tegen zonlicht.
  • Couperose laserbehandeling: de zichtbare verwijde bloedvaatjes kunnen worden behandeld met de (Medart) vaatlaser.
  • Behandeling egale roodheid: met een IPL (Intense Pulsed Light) behandeling voor roodheid bij rosacea kan de egale roodheid worden verminderd. Dit maakt de algehele roodheid in het gezicht minder opvallend.

Wilt u uw rosacea laten behandelen door U-Clinic? Lees verder op deze pagina.