Home > Dermatologie > Overmatig zweten

Overmatig zweten

Iedereen zweet wel een keertje. Maar mensen die last hebben van overmatig zweten, oftewel hyperhidrose, ondervinden hier dagelijks hinder van. Ze kunnen kun kleren maar één of zelfs een halve dag dragen en constant zwetende handen maken sociale en zakelijke interacties ongemakkelijk.

Gelukkig hoef je niet te leven met hyperhidrose. U-Clinic heeft namelijk een blijvende oplossing voor jouw overactieve zweetkliertjes.

Plan een gesprek

Overmatige transpiratie heeft vele bijwerkingen, waaronder verminderd zelfvertrouwen en een gevoel van sociaal isolement, wat weer kan zorgen voor psychosociale problemen. Het wekt een schaamtegevoel op wanneer je je armen optilt, omdat zweet over het algemeen als vies wordt ervaren. De onaangename geur is natuurlijk voor velen ook erg vervelend. Transpireren is simpelweg gewoon iets wat verborgen moet worden.

Wat is overmatig zweten?

Overmatig zweten, ook hyperhidrose genoemd, is een conditie waarbij een persoon overmatig zweet. Dit zijn mensen die last hebben van overactieve zweetkliertjes. Het hoeft niet speciaal een onderliggende oorzaak of medische oorzaak te hebben. Onder de huid zitten zweetkliertjes die het meest actief zijn onder de oksels, in de handpalmen, en het gelaat of gezicht, maar elk lichaamsdeel kan er in feite last van hebben. Deze zweetklieren krijgen een startsignaal van de zenuwen in de huid die de temperatuur registreren. Bij een bepaalde temperatuur krijgen zij dan het signaal, een soort elektrische stoom, om te gaan zweten. Deze zijn simpelweg bij sommige mensen wat actiever dan anderen. Deze en andere klachten ontstaan meestal door hormonale veranderingen tijdens en na de puberteit. Een onderliggende aandoening hoeft geen aanleiding te zijn.  

Overmatige transpiratie kan niet alleen het gezweet als probleem met zich meedragen, maar kan ook andere aandoeningen veroorzaken zoals geïrriteerde huid. Dit komt voor wanneer zweet vast komt te zitten onder de huid, vooral wanneer het heet is buiten. Dit noemen we ook wel warmte-uitslag of zweetuitslag. Het is te herkennen aan kleine rode bultjes, of zelf blaasjes op de huid. Meestal zijn deze ook te vinden in de huidplooien, waar wrijving met kleding veel voorkomt. Er bestaan drie vormen van warmte-uitslag die ingedeeld worden naar het verstoppingsniveau van de kliertjes. Ten eerste is er milaria crystallina of sudamina. Hierbij is de verstopping vlak onder de hoornlaag en dit is te herkennen aan kleine vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. Verder is er milaria rubra, waarbij de verstopping wat dieper in de opperhuid zit. Hierdoor ontstaan er veel kleine rode bultjes. Dit wordt ook we ‘de tropische rodehond’ genoemd. Het komt het vaakst voor bij kinderen of mensen met overgewicht. Ten slotte heb je milaria profunda. Hierbij is de lederhuid helemaal verstopt. De bultjes zijn groot, rood, en kunnen zelfs jeuken en branden.

Het blijft belangrijk om te onthouden dat zweten geheel normaal is. Velen zweten. Sommige mensen hebben gewoon iets actievere zweetkliertjes dan anderen. Een gevoel van schaamte is dus helemaal niet nodig. Als je er wel op een dagelijks niveau last van hebt, dan is het wel aan te raden om de aandoening op langdurig termijn aan te pakken. Niet omdat andere mensen het vies vinden, maar omdat jij dat zelf wilt.

Overmatig zweten oorzaken

Overmatig zweten kan vele oorzaken hebben. Het komt voornamelijk voor onder de voeten, in de handpalmen, of zelfs in het gezicht. Sommige mensen hebben extra last van een zweetgeur in de liezen en onder de oksels. Dit is omdat daar een specifiek soort zweetklier voorkomt die een sterkere geur produceert dan op andere plekken. Zoals je waarschijnlijk al weet, iedereen zweet. Maar in sommige instanties lopen mensen toch rond met de vraag ‘Waarom zweet ik nu eigenlijk zoveel?’

Veel zweten kan velen oorzaken hebben. Sommige mensen hebben gewoon meer aanleg voor zweten die al begint in de puberteit, maar andere oorzaken zijn er zeker. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld een grotere kans op zweten. Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang merken vast ook vaak op dat ze wat meer vocht verliezen dan dat ze hiervoor deden. Drugsgebruikers, of juist mensen die aan het afkicken zijn, ervaren zweten ook als een van hun symptomen of bijwerkingen; hetzelfde met alcoholgebruik. 

Verder zijn er ook medische redenen waarom iemand meer zou zweten. Diabetes, Parkinson, of een snel werkende schildklier zijn allemaal ziektes waarbij de persoon meer zweet dan ze voorheen deden. Natuurlijk zijn er ook andere ziektes. Verder kan hun medicatie ook bijwerkingen oproepen, waarvan zweten er eentje is. Dit gebeurt voornamelijk bij opiaten, tamoxifen en levodopa. Hier kan je natuurlijk niets aan doen als patiënt. 

Een wat minder verrassende oorzaak van meer zweten kan natuurlijk ook kleding zijn. Denk hierbij aan stoffen die de huid niet goed laten ademen, voornamelijk synthetische stoffen. Dit in combinatie met een warme omgeving of klimaat is een recept voor overmatig zweten. 

Vermijd dus over het algemeen zoveel mogelijk situaties die je een grotere kans op zweten zouden geven. Een gezond eetpatroon, bewustzijn van alcohol inname, weten welke stoffen je wel en niet laten zweten, en een bewustzijn van de temperatuur van je omgeving (denk bijvoorbeeld goed na hoe druk het is voordat je naar een feestje gaat) zijn allemaal maatregelen die kunnen helpen met het voorkomen van overmatig zweten op een basisniveau. 

Als je toch het gevoel hebt dat je je probleem langdurig aan wil pakken, kun je altijd bij U-Clinic terecht.

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Van vaker wassen ga je niet minder zweten, maar een dagelijkse douche is wel aan te raden. Zo veranderen de zweetbacteriën namelijk niet in geurstoffen. Draag zo vaak mogelijk open schoenen. Je kan ook inlegzolen halen voor je schoenen om de geur van zweetvoeten op te vangen. Als je ervoor kiest om de deodorant te gebruiken raden wij het aan om een deodorant te gebruiken met aluminium zouten om het overmatig zweet tijdelijk te verminderen, de versies zonder zouten doen dit namelijk niet.

Overmatig zweten behandeling

Alhoewel er verschillende behandelingen zijn voor overmatig zweten, hebben deze vaak helaas een tijdelijk effect. Botoxinjecties blokkeren bijvoorbeeld de zweetklieren, maar moeten om de zoveel maanden herhaald worden. Of afsluiting van de zweetmondjes met elektrische impulsen, of kleine prikjes, (iontoforese), die om de 3-4 dagen herhaald moet worden om het zweten tegen te gaan.

Verder zijn er ook nog bepaalde medicijnen tegen overmatig zweten. Deze hyperhidrose medicatie heet Oxybutynine en kan alleen worden voorgeschreven door een dermatoloog. Het draait je lichaamstemperatuur naar beneden, zodat je minder snel gaat zweten. Je moet de medicatie wel langdurig blijven slikken en het duurt een periode voordat hij effectief is. Veel voorkomende bijwerkingen zijn een droge mond, droge ogen, droge neus, en een opgejaagd gevoel. 

Bij U-Clinic hebben wij besloten om een laagdrempelige optie met blijvende werking aan te bieden; de MiraDry. Dit is de nieuwste hyperhidrosis behandeling van okselzweet en schakelt met een permanent resultaat de zweetklieren uit met behulp van radio-magnetische straling. MiraDry is een in Amerika ontwikkelde methode die met name wordt gebruikt voor transpiratie onder de oksels. De naam miraDry komt van micro in de term micro radiation en ‘Dry’ het Engelse woord voor droog. Als je je zweetoksels wilt laten behandelen, raden wij deze methode over het algemeen het sterkst aan. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen met hyperhidrose na één behandeling gemiddeld ruim 80% minder zweten.

Een drastische aanpak die hiernaast ondernomen kan worden om overmatig zweten te behandelen is een chirurgische ingreep. Hierbij kun je denken aan een thoracale sympathectomie. Hierbij knipt de chirurg een zenuw in de borstkas door. Het geheel verwijderen van de zweetklieren in de oksels is verder nog een mogelijkheid. Hier zitten natuurlijk, net als bij alle operatieve ingrepen, risico’s aan verbonden en kunnen littekens achter laten. Als jij interesse hebt in één van deze operatieve ingrepen verwijzen we door naar dr. Hans Coveliers. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst.

Sommige mensen hebben al tientallen jaren last van transpiratieproblemen. Wij bij U-Clinic willen graag zo veel mogelijk mensen van hun overmatige transpiratie verlossen. Bezoek onze behandelingenpagina of maak een afspraak om jouw opties te bekijken.

Welke behandelingen zijn er voor overmatig zweten

2 behandelingen voor overmatig zweten

Blog