Melanoom is een gemene vorm van kanker omdat de tumor vaak ontstaat in een groepje pigmentcellen in de huid: een moedervlek. De kankercellen verspreiden zich eerst ongemerkt in de moedervlek en groeien daarna uit in de huid daaromheen. Kankercellen van een melanoom kunnen ook uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Melanoom is daardoor een potentieel dodelijke ziekte.

Wanneer moet u naar de huidarts?

Bij vroege ontdekking van een melanoom is het risico op uitzaaiingen het kleinst en dus de kans op genezing het grootst. Als u een melanoom tijdig wilt ontdekken, dan is het een goed idee om uw moedervlekken in de gaten te houden. Dit geldt nog eens extra als in uw familie melanoom voorkomt. Verandert een moedervlek van kleur of vorm, wordt hij dikker, doet hij pijn of bloedt de moedervlek, kom dan zeker langs bij onze dermatoloog.

Diagnose van huidkanker

De dermatoloog heeft zo veel ervaring dat hij meestal wel snel kan zien of iets een melanoom is of een onschadelijke moedervlek. De dermatoscoop (kleine microscoop om de huid te bekijken) helpt daarbij. Bij twijfel of een redelijke verdenking zal de dermatoloog de moedervlek operatief verwijderen, om met microscopisch onderzoek met zekerheid vast te stellen of de moedervlek kwaadaardig was.

Behandeling van melanoom

Als de verwijderde vlek inderdaad een melanoom was, moeten we méér huid verwijderen rondom de plek waar het melanoom al weggehaald was. Hoe dikker het melanoom, des te groter het stuk te verwijderen huid, om te voorkomen dat kankercellen achter blijven. Al het verwijderde weefsel wordt opnieuw onderzocht op aanwezigheid van deze cellen. Zo kan de dermatoloog vaststellen of alles inderdaad verdwenen is.

Waakzaamheid na de behandeling van huidkanker

Wie ooit een melanoom heeft gehad, moet na de behandeling extra waakzaam blijven op mogelijke andere nieuwe of groeiende moedervlekken. Ook is het verstandig om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Bij tijdige ontdekking en behandeling van huidkanker is er een goede kans op overleven

Twijfel? Kom langs bij de dermatoloog

Mocht u twijfel hebben over een nieuwe of veranderende moedervlek, laat u dan altijd onderzoeken door onze dermatoloog. Het eerste consult wordt vergoed door uw verzekeraar, dus de drempel voor zo’n controle is erg laag. U kunt een afspraak plannen via uw huisarts, of rechtstreeks contact opnemen. Bel direct (020) 686 86 55 of ga naar onze contactpagina.


Blog artikelen over Huidkanker