Onze U-Clinic-vestiging Cosmedilight in Amsterdam is een van de bekendste en meest betrouwbare ontharingsklinieken van Nederland. De behandeling voor permanent ontharen vindt er plaats onder supervisie van een gespecialiseerd dermatoloog (huidarts).

Ontharing op (psycho)medische indicatie

Voor veel mensen is permanent ontharen vooral een cosmetische keuze. Soms ook is er een psychische reden. Vrouwen en meisjes met gezichtsbeharing kunnen daar erg veel last van hebben. Daarnaast kan lichaamshaar soms medische klachten veroorzaken. Denk aan ontstekingen of cystes door haaringroei in de bilnaad (sinus pilonidalus), in de oksels of liezen (acne inversa, hydradenitis suppurativa). Waar nodig kan er een dermatoloog meekijken bij de intake. Zoals gebruikelijk bij U-Clinic nemen we daar uitgebreid de tijd voor.

Hoe werkt het?

Bij U-Clinic vestiging Cosmedilight maken wij gebruik van de Lightsheer Diode laser en de M22 (IPL). Beide apparaten werken met hetzelfde principe. Zichtbaar licht met een heel hoge energie wordt in een korte flits op de huid gericht. Een deel van het licht dringt door tot in de lederhuid (de dermis), en wordt daar bijna alleen opgenomen door de donkere kleurstof (het melanine) van de haar en het haarzakje (de haarfollikel). De energie van het opgenomen licht wordt omgezet in warmte . Op deze manier wordt het haarzakje zodanig beschadigd dat de haar niet meer kan groeien.
De lichtflitsen duren maar een onderdeel van een seconde en bij iedere flits raken we een groot aantal haren tegelijkertijd. Deze methode gaat dan ook snel en we kunnen grote gebieden van het lichaam in één zitting behandelen. Afhankelijk van de haarkleur, haardikte, haardichtheid en uw huidskleur kiezen we voor een bepaald apparaat.

Geschikt voor laserbehandeling?

De laser richt zich op melanine van de haar. Blonde, grijze of rossige haren bevatten weinig tot geen melanine en kunnen daarom niet behandeld worden. Voor deze haren bieden wij een andere behandelmethode, Elektrisch epilatie.

Permanent ontharen – de laserbehandeling

Bij het permanent ontharen met een Lightsheer Diode laser maken we gebruik van een bijzondere eigenschap van licht: als iemand een blanke huid heeft en donkere haren, zal de donkere kleurstof (melanine) in het haar het licht wél absorberen. Het laserlicht verwarmt selectief de voedingsbodem van de huid, waardoor deze haren niet meer terug kunnen groeien. Zo kunnen we de haren ‘wegbranden’ zonder de huid te beschadigen. Nu heeft niet iedereen lichte huid en donker haar. Hoe dichter de kleuren van huid en haar bij elkaar liggen, des te lastiger is het om met de laser te ontharen. Afhankelijk van het contrast en de kleuren kunnen we in plaats van een laser speciale flitslampen met filters gebruiken om precies die golflengte licht door te laten die alléén de haar verhit. Het juist instellen van de apparatuur vereist veel kennis en ervaring. Als een van de eerste ontharingsklinieken van Nederland heeft Cosmedilight die expertise in huis.

Aantal behandelingen

Haren groeien in verschillende fasen, terwijl alleen actief groeiende haren gevoelig zijn voor behandeling. Daarom zijn voor een duidelijke vermindering van de beharing meerdere behandelingen nodig, met een interval van 6 à 8 weken. Gewoonlijk is na zo’n 6 behandelingen ongeveer 75% van de haren permanent verwijderd.

Laserontharen bijwerkingen

Een van de principes van U-Clinic – en dus ook van Cosmedilight – is dat wij zeer open zijn over onze aanpak en de mogelijke bijwerkingen. De huid is een complex orgaan en lasers zijn krachtige apparaten. Toch zijn er bij professioneel gebruik bijna geen bijwerkingen. Zeker niet op lange termijn. Wel wordt de huid door de behandeling rood en de huid kan ook plaatselijk opzwellen. In zeldzame gevallen ontstaan er blaartjes, korstjes of verkleuring van de huid, die na langere tijd vanzelf wegtrekt.

Begeleiding van een dermatoloog

Definitief ontharen is een trend, maar helaas zijn er weinig wettelijke regels rond laserontharen. Iedereen kan zo’n apparaat kopen en definitieve ontharing aanbieden. Maar als er iets mis gaat, is wel degelijk de gespecialiseerde expertise van een dermatoloog nodig. Regelmatig verwijzen huisartsen hun patiënten door met complicaties na een laserontharing elders. Bij Cosmedilight kan altijd minstens één gespecialiseerd dermatoloog meekijken.

Vergoedingen en contact

Laserontharing wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor vrouwen met beharing in het gelaat. Het bedrag is afhankelijk van de polisvoorwaarden. U kunt het beste eerst bij uw zorgverzekeraar informeren. Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met vragen over de behandelingen. Het team van Cosmedilight staat voor u klaar. U-Clinic is er voor ú!

TIP: Meer kans op succesvolle behandeling? Zorg zelf voor een goede voorbereiding!


 Blog artikelen over laserontharing