Home > Dermatologie > Huidkanker

Huidkanker

Huidkanker is een ingrijpende aandoening die wereldwijd een steeds grotere zorg wordt. Het is essentieel om te begrijpen wat huidkanker precies is, hoe het ontstaat en wat de symptomen zijn, om tijdig te kunnen ingrijpen en behandelen. In deze uitgebreide gids nemen we een diepgaande kijk op huidkanker, van de verschillende soorten tot de oorzaken, diagnose en behandelingsopties. Bij U-Clinic zijn we toegewijd aan het bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning aan degenen die getroffen zijn door huidkanker. Laten we samen op weg gaan naar begrip, bewustzijn en effectieve behandelingen om deze uitdagende aandoening het hoofd te bieden.

 

Plan een gesprek

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker die ontstaat in de huidcellen. Het wordt vaak veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke UV-straling van de zon of zonnebanken. Huidkanker kan zich manifesteren als verschillende soorten gezwellen, waaronder basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Welke soorten huidkanker zijn er?

  • Basaalcelcarcinoom: Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het ontstaat in de onderste laag van de opperhuid en groeit langzaam. Een basaalcelcarcinoom ziet er vaak uit als een glanzend knobbeltje of een roze, rode plek.
  • Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker ontstaat in de platte cellen aan het oppervlak van de huid. Het kan eruitzien als een ruw, schilferig plekje, een wondje dat niet geneest, of een verhoogde groei met een centrale kuil.
  • Melanoom: Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en ontstaat in de pigmentproducerende cellen van de huid. Het kan zich snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Een melanoom ziet er vaak uit als een onregelmatige moedervlek met verschillende kleuren en asymmetrische randen.

Hoe herken je huidkanker?

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Een basaalcelcarcinoom kan eruit zien als een glanzend knobbeltje, een roze, rode plek, of een zweertje dat niet geneest. Het groeit langzaam en zelden uit tot andere delen van het lichaam.

Hoe ziet een plaveiselcelcarcinoom eruit?

Een plaveiselcelcarcinoom kan eruit zien als een ruw, schilferig plekje, een wondje dat niet geneest, of een verhoogde groei met een centrale kuil. Het groeit sneller dan een basaalcelcarcinoom en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Hoe ziet een melanoom eruit?

Een melanoom kan verschillende verschijningsvormen hebben, maar vaak heeft het onregelmatige randen, verschillende kleuren en een asymmetrische vorm. Het kan ook jeuken, bloeden of van grootte veranderen.

Oorzaken van huidkanker

Huidkanker wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling van de zon of zonnebanken. Andere risicofactoren zijn een lichte huid, een geschiedenis van zonnebrand, regelmatige blootstelling aan chemicaliën zoals arsenicum, en een verzwakt immuunsysteem.

Diagnose en onderzoek

De diagnose van huidkanker wordt gesteld door een dermatoloog na een lichamelijk onderzoek en vaak een biopsie van het verdachte huidgebied. Aanvullende tests zoals een CT-scan of MRI kunnen worden uitgevoerd om te bepalen of de kanker zich heeft verspreid.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het type, de locatie en het stadium van de ziekte. Er zijn verschillende behandelingsmodaliteiten beschikbaar, waaronder:

  • Chirurgische excisie: Bij deze procedure wordt het kankerweefsel chirurgisch verwijderd. Het omliggende gezonde weefsel wordt ook weggenomen om ervoor te zorgen dat alle kankercellen worden verwijderd.
  • Cryotherapie: Deze behandeling maakt gebruik van bevriezingstechnologie om abnormale huidcellen te vernietigen. Het wordt vaak gebruikt voor oppervlakkige huidkanker laesies.
  • Chemotherapie: Chemotherapie omvat het gebruik van medicijnen om kankercellen te doden of hun groei te remmen. Het kan lokaal worden toegediend via zalven of crèmes of systemisch worden gegeven via injecties of infusies.
  • Immunotherapie: Immunotherapie stimuleert het immuunsysteem van het lichaam om kankercellen aan te vallen en te vernietigen. Het kan worden gebruikt als monotherapie of in combinatie met andere behandelingsmodaliteiten.
  • Bestralingstherapie: Bij bestralingstherapie worden hoge doses straling gebruikt om kankercellen te doden of te beschadigen. Het kan worden gebruikt als primaire behandeling of na chirurgische excisie om resterende kankercellen te vernietigen.
  • Fotodynamische therapie: Deze behandeling omvat het gebruik van een speciale fotosensibiliserende stof die selectief wordt geabsorbeerd door kankercellen. Wanneer de stof wordt geactiveerd door licht, doodt het de kankercellen ter plaatse.

Het type behandeling dat wordt gekozen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de tumor, de uitgebreidheid van de ziekte, de algehele gezondheid van de patiënt en hun voorkeuren.

Behandeling van een melanoom

De behandeling van een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, omvat meestal chirurgische verwijdering van de tumor, gevolgd door aanvullende therapieën indien nodig. In sommige gevallen kan een melanoom ook reageren op immunotherapie of doelgerichte therapieën die gericht zijn op specifieke mutaties in kankercellen.

Excisie melanoom

Bij de excisie van een melanoom wordt de tumor chirurgisch verwijderd samen met een marge van gezond weefsel eromheen. Deze marge kan variëren afhankelijk van de diepte en grootte van de tumor, evenals andere factoren zoals de locatie van de tumor op het lichaam. De verwijderde tumor wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek om te bepalen of alle kankercellen zijn verwijderd.

Huidkanker behandelingen bij U-Clinic

Bij U-Clinic bieden we geavanceerde diagnostiek en behandelingsmogelijkheden voor huidkanker, met een focus op persoonlijke zorg en ondersteuning voor elke patiënt.

Veelgestelde vragen over huidkanker

Hoe ziet beginnende huidkanker eruit?
Beginnende huidkanker kan eruit zien als een verandering in de huid, zoals een nieuwe plek, een wondje dat niet geneest, een zweertje dat niet verdwijnt, of een verandering in een bestaande moedervlek. Het kan ook gepaard gaan met symptomen zoals jeuk, pijn, of bloeding.

Hoe ziet een kwaadaardig plekje eruit?
Een kwaadaardig plekje, zoals bijvoorbeeld een melanoom, kan er verschillend uitzien afhankelijk van het type huidkanker. Het kan een onregelmatige vorm hebben, verschillende kleuren hebben (zoals bruin, zwart, rood, of wit), asymmetrisch zijn, van grootte veranderen, jeuken, bloeden, of pijnlijk zijn. Als u een verdacht plekje op uw huid opmerkt, is het belangrijk om het te laten controleren door een dermatoloog.

Welke 3 soorten huidkanker zijn er?
De drie meest voorkomende soorten huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende en groeit langzaam. Plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan basaalcelcarcinoom en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en kan zich snel verspreiden naar andere organen als het niet vroegtijdig wordt behandeld.

Wat is voorstadium huidkanker?
Voorstadium huidkanker, ook wel bekend als actinische keratose, is een huidaandoening waarbij abnormale cellen zich ophopen in de bovenste laag van de huid als gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Actinische keratose kan zich ontwikkelen tot plaveiselcelcarcinoom als het niet wordt behandeld. Het wordt meestal gekenmerkt door ruwe, schilferige plekjes op de huid die gevoelig kunnen zijn voor bloeding of zweervorming.

Welke behandelingen zijn er voor huidkanker

2 behandelingen voor huidkanker

Blog