Home > Huidverbetering > Overbeharing

Overbeharing

Ongewenste, storende haargroei bij zowel mannen als vrouwen (hirsutisme), jong en oud, kan worden gezien als overbeharing.

Er zijn twee vormen van opvallende lichaamsbeharing: hirsutisme en hypertrichose. Hirsutisme komt bij vrouwen voor en hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Je kunt overbeharing zelf verwijderen door te scheren, harsen, epileren of door ontharing crème te gebruiken, maar je kunt ook voor een medische behandeling kiezen, mocht dat nodig zijn.

Lees verder voor meer informatie over overbeharing.

Plan een gesprek

Wat is overbeharing?

Overbeharing is ongewenste haargroei of overmatige haargroei. Meestal is deze haargroei op plekken waar mensen normaal een of dunne haren hebben zoals je bovenlip, armen, of onderrug. Overbeharing is bij vrouwen vaker een probleem dan bij mannen, die haar op zulke plekken vaak niet als een probleem ervaren. Bij overbeharing groeien er vaak dikke haren of donkere haren op de plekken waar de persoon dat niet wil hebben of waar er dunnen haren ‘horen’ te groeien.

Overbeharing kan onderscheiden worden tussen hirsutisme, waarbij bij vrouwen ongewenste haargroei ervaren wordt op plekken waar mannen vooral haargroei hebben, en hypertrichose, waarbij er dikke haren groeien op plekken waar van nature al haar groeit. Denk hierbij aan de benen of handen.

Ongewenste haargroei kan te maken hebben met een aanmaak van mannelijke hormonen in zowel mannen en vrouwen. Het mannelijk hormoon zorgt voor meer dan normale haargroei en zorgt ervoor dat dikke haren groeien op plekken waar dat ongebruikelijk is. Deze hormonale aanleg kan erfelijk zijn en deze mannelijke hormonen kunnen dus overgedragen worden. 

Wij bij U-Clinic kunnen overbeharing behandelen op meerdere manieren. Er is namelijk meer dan een enkele behandeling voor overbeharing. Deze behandelingen zijn ook niet schadelijk voor de huid.

Soorten overbeharing

Overbeharing kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Er zijn twee vormen van overbeharing. De eerste vorm heet hirsutisme. Hierbij ervaren vrouwen vaak ongewenste haargroei op plekken waar mannen gewoonlijk haargroei ervaren. Waar er normaal dunne haren groeien, groeien er dus dikke, donkere haren. Denk hierbij aan je onderbuik en bovenlip. Veel vrouwen ervaren dit als storende haargroei. 

De tweede vorm is hypertrichose. Bij hypertrichose groeien er dikke haren op plekke waar er van nature al haren groeien. Het is dus een kwestie van relatieve overbeharing. Denk hierbij aan lichaamsdelen zoals de benen en op de handen.

Hier gaan we dieper in op de twee aandoeningen.

Hirsutisme

Hirsutisme is haargroei met een makkelijk beharingspartroon en voor veel vrouwen vervelend. Er is vaak sprake van haargroei op plekken waar vrouwen zelf niet makkelijk bij kunnen, zoals de onderrug. Vaak laten vrouwen met hirsutisme zich waxen om langduriger van hun extra haar af te komen. Dit is natuurlijk niet goedkoop en voelt natuurlijk ook niet heel fijn. Deze vorm van overbeharing heeft vaak te maken met de aanmaak van mannelijke hormonen. Vaak hebben vrouwen ook plotseling meer overbeharing door medicatie met mannelijke componenten zoals het hormoon dihydrotestosteron erin.

Hypertrichose

Sommige mensen hebben van nature meer mannelijke hormonen, maar ook medicatie met componenten zoals (androgene steroïden of testosteron) kunnen resulteren in versterkte haargroei. Dit is ook de reden dat mannen over het algemeen meer haargroei hebben en in sommige gevallen opvallende lichaamsbeharing krijgen tijdens en na de pubertijd. Een diagnose hypertrichose krijg je vaak van je huisarts, die je dan doorverwijst naar een kliniek voor verdere behandeling.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Overmatige haargroei komt ook vaak voor bij vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Vrouwen met deze aandoening hebben in 70-80% van de gevallen last van overmatige haargroei. Haargroei begint zich dan ook in het gezicht, de bovenlip, buik, en borst te vormen. Veel vrouwen ervaren de symptomen van PCOS daarom ook als gênant en vervelend. Sterke beharing is niet het enige symptoom van PCOS. Vrouwen krijgen vaak ook last van acne, cyste in de eierstokken, en een verlies van of een onregelmatige menstruatie.

Bij U-Clinic kunnen wij haargroei op meerder manieren aanpakken. Je kunt bij ons gerust een afspraak inplannen en dan kijken we samen met jou wat voor vorm van overmatige haargroei jij ervaart en welke behandeling daar het beste bij zou kunnen passen.

Meer over hirsutisme

Men noemt overbeharing hirsutisme wanneer een vrouw of kind last heeft van sterke haargroei door een overproductie van het mannelijk hormoon. Mensen met hirsutisme hebben er vaak een hormonale aanleg voor en krijgen daarom sterkere haargroei. Het mannelijk beharingspatroon is een kenmerk van de huidaandoening. 

Er zijn verschillende oorzaken, een hormonale aanleg voor hirsutisme is niet de enige oorzaak om de aandoening te krijgen. In zeldzame gevallen krijgen vrouwen medicatie met elementen van testosteron erin, waardoor de haren dikker en op meer plekken gaan groeien. Mannelijke hormonen blijven dus wel een hoofdfactor in sterkere haargroei bij vrouwen.

Overbeharing behandelen

Er zijn verschillende manieren om relatief sterke beharing te behandelen. Veel mensen worden echter vermoeid van het constante haren scheren, elektrische epilatie, en harsen. De meeste vrouwen kiezen ook meestal voor epilatie en harsen om de haartjes bij de haarzakjes eruit te trekken, zodat ze minder snel terugroeien. Helaas zijn dit allemaal nog steeds tijdelijke oplossingen en blijven de dikke haren groeien.

Overmatige haargroei kan makkelijk door een U-Clinic huidtherapeut behandeld worden. Een goed idee is om samen met de huisarts of onze huidtherapeut te kijken of jouw medicatie misschien effect heeft op jouw ongewenste haargroei en dat samen aan te pakken door bijvoorbeeld over te stappen naar medicatie met andere bijeffecten.

Hier bij U-Clinic gebruiken wij Intense Pulsed Light (IPL) om haar permanent te verwijderen. Dit kan gebeuren bij bovenbenen, bovenlip, buik, en meer gebieden. De laserbehandeling richt zich op de melanine van het haar, en is dus niet effectief op blonde, grijze, of rossige haren. Deze mensen raden wij elektrische ontharing aan.

Vrouwen met de aandoening polycysteus ovarium (PCOS) kunnen bij ons terecht. Wij kijken samen met jou naar de symptomen van jouw aandoening en hoe we ze samen kunnen behandelen.

Lasertherapie behandeling voor overbeharing

Hier bij U-Clinic gebruiken wij Intense Pulsed Light (IPL) om haar permanent te verwijderen. Dit kan gebeuren bij bovenbenen, bovenlip, en meer gebieden. De laserbehandeling richt zich op de melanine van het haar, en is dus niet effectief op blonde, grijze, of rossige haren. Deze mensen raden wij elektrisch epileren aan.

Bij IPL wordt zichtbaar licht met een heel hoge energie wordt in een korte flits op de huid gericht. Een deel van het licht dringt door tot in de lederhuid (de dermis), en wordt daar bijna alleen opgenomen door de donkere kleurstof (het melanine) van de haar en het haarzakje (de haarfollikel). De energie van het opgenomen licht wordt omgezet in warmte. Op deze manier worden de haarzakjes zodanig beschadigd dat de haar niet meer kan groeien.

De lichtflitsen duren maar een onderdeel van een seconde en bij iedere flits raken we een groot aantal haren tegelijkertijd. Deze methode gaat dan ook snel en we kunnen grote gebieden van het lichaam in één sessie behandelen. Afhankelijk van de haarkleur, haardikte, haardichtheid en uw huidskleur kiezen we voor een bepaald apparaat. Na de behandeling kun je wat lichte zwelling ervaren, dus hier moet je wat rekening mee houden.

Heb jij interesse in het laten laseren van je haren zonder dat het allemaal terug groeit? Zoek gerust contact met ons op en wij kijken samen met jou wat de beste optie is.

Welke behandelingen zijn er voor overbeharing

2 behandelingen voor overbeharing

Blog