Home > Spataderen > Behandeling spataderen

Behandeling spataderen

Spataderen, of varices, zijn verwijde aderen die met het blote oog te zien zijn. Ze zien eruit als blauwpaarse bloedvaten die uiteindelijk bruin verkleuren en komen meestal in de benen voor. Spataderen ontstaan doordat er verhoogde druk op de aderen ligt door slecht werkende kleppen in de bloedvaten.

Bij U-Clinic kunnen wij je op meerdere manieren van grote en kleine spataderen afhelpen. Wil jij graag weer je hoge hakken kunnen dragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bepalen in gesprek met jou welke methode het beste bij jou past, operatie of niet. Je kunt na elke behandeling meteen weer naar huis.

Plan een gesprek

Een persoon met beginnende spataderen krijgt meestal last van symptomen zoals pijnlijke benen, vermoeide benen, jeuk, krampen en meer. Mensen met langdurige spataderen kunnen ontstekingen in het been ervaren, wat kan resulteren in een open been. Sommige mensen krijgen vaker spataderen dan anderen. Een behandeling van spataderen wordt meestal afgerond met een paar dagen waarin je steunkousen moet dragen. Meestal vinden mensen de steunkousen het meest vervelend.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aderen in de benen en knieholten die aan de oppervlakte of dieper kunnen liggen. Oppervlakkige spataderen zien er een beetje uit als kronkelende lijnen, of zelfs een rivier onder de huid. Dit klinkt misschien als een mooi kunstwerk, maar de meeste mensen vinden het zelf niet heel fraai. Onderliggende spataderen zijn onzichtbaar, maar kunnen nog steeds een last zijn in de vorm van opgezette benen, pijn bij het lopen, en zelfs een doffe pijn wanneer je aan het rusten bent. We raden het op de rug liggen aan voor verlichting van lichte pijnsymptomen.

Meestal worden spataderen veroorzaakt door slecht werkende kleppen in de aderen. Wanneer kleppen beschadigd zijn gaat bloed zich ophopen en komt er een hogere druk op de aderen te staan. Deze hogere druk rekt dan de aders en resulteert in spataderen. De aandoening begint dus bij lekkende kleppen.

Normaal gesproken stroomt bloed dat in de benen op weg is naar de longen, naar boven, voor een tweede laag zuurstof. Dit moet terug naar het hart omhoog worden gepompt. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt tussen twee hartslagen door, zitten er klepjes in de ader die vanzelf sluiten als het bloed de verkeerde kant op wil. Deze klepjes kunnen na verloop van tijd slapper worden waardoor bloed ‘blijft hangen’ en de druk op de aderwand toeneemt. Het gevolg: spataderen.

Bij wie komen Spataderen voor: 

Spataderen komen bij sommige mensen vaker voor dan anderen. De volgende factoren spelen een factor in jouw kans op spataderen.

Familiegeschiedenis

Als jij familie hebt met spataderen is er een verhoogde kans dat jij ze ook zal krijgen. 

Leeftijd

De kans op spataderen neemt toe met leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op spataderen. Dit is omdat je aderen al een stuk langer bloed door het lichaam aan het pompen is. 

Overgewicht

Vaak ontstaan spataderen bij mensen met overgewicht. 

Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben door de druk van zwangerschap ook een verhoogde kans op de vorming van spataderen.

Trombose

Spataderen kunnen ook een symptoom zijn van een andere aandoening. Als je bijvoorbeeld trombose hebt of hebt gehad is de kans op trombose veel groter.

Verder hebben mensen met een staand beroep meer kans op spataderen vanwege de druk die regelmatig wordt gelegd op hun kuitspieren. Knellende schoenen kunnen ook resulteren in zuurstofarm bloed, waardoor de aderen gaan verwijden om meer zuurstof te kunnen vervoeren.

Symptomen:

Het is bekend dat het langdurig hebben of het hebben van veel spataderen klachten veroorzaakt. De volgende symptomen zijn klachten die vaak voorkomen bij mensen met nieuwe spataderen.

  • Een vermoeid gevoel in benen
  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Een gespannen gevoel
  • Jeuk
  • Krampen
  • Een trekkende/stekende pijn in de kuiten

Op de rug liggen

Voor verlichting van deze symptomen raden wij op de rug liggen aan. Hou de benen ook verhoogd. Zo heeft zwaartekracht minder effect op de doorbloeding in je benen.

Symptomen bij langer bestaande spataderen kunnen ook zijn:

  • Ontsteking
  • Verkleuring of verharding van de huid
  • Vocht aan het onderbeen of in de enkels
  • Huiduitslag

Veel mensen hebben ook simpelweg last van hun grote spataderen en willen ze om cosmetische reden laten verwijderen. Bij U-Clinic zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van spataderen en doen dit in gesprek met jou.

Spataderen behandelen

Er zijn meerdere mogelijkheden om jouw spataderen te behandelen. Van scleroseren tot een flebectomie. Na de meeste behandelingen kun je meteen weer naar huis. Het behandelen van spataderen begint altijd met een diagnose. Dit doen we met een duplexonderzoek.

Duplexonderzoek

Onze fleboloog onderzoekt met het Duplexaparaat naar de bloedvaten. Ze kunnen zien waar de spataderen precies zitten, hoe diep ze zitten, en hoe ze het beste behandeld kunnen worden. Tijdens dit onderzoek sta je rechtop, zodat de vaten zich goed kunnen vullen en duidelijk zichtbaar zijn. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten, is volkomen pijnloos en veilig.

Op basis van dit onderzoek stelt onze fleboloog de juiste diagnose. Hiermee stellen jullie samen jouw persoonlijke behandelplan op.

Jouw behandelplan kan variëren tussen de volgende behandelingen:

Flebectomie

Flebectomie, oftewel Müllerbehandeling is een in de jaren ’50 ontwikkelde behandeling van spataderen bedacht door dr. Müller. Flebectomie betekent het verwijderen van een ader. Bij zo’n behandeling worden de spataderen dus verwijderd. Dit gebeurt met kleine haakjes onder lokale verdoving. Deze behandeling van spataderen duurt ongeveer 45-60 minuten en je kunt erna meteen weer naar huis.

Om te beginnen maakt een van onze artsen een aftekening op het been en verdooft het gebied. Hierna  maakt hij kleine sneetjes van 3-5mm in de huid, waar de spatader zit. Deze sneetjes zijn zo klein dat er naderhand geen hechtingen nodig zijn. Vervolgens ‘vissen’ de artsen de ader uit het been met een speciaal haakje. Vervolgens plaatsen we een steriele hechtpleister op de wondjes; deze kun zelf je na ongeveer een week weghalen. Over de hechtpleister gaat daarna nog een gaas met een pleister en een elastische kous; Dit mag er na 5 dagen af.

Enoveneuze laserbehandeling (EVLT)

Endoveneuze laserbehandeling is een vrij nieuwe techniek en betekent ‘in de ader’. Bij een endoveneuze behandeling wordt een spatader, door middel van een laserstraal, gekrompen. Deze nutteloze ader wordt daarna zelf door het lichaam afgebroken. De methode is amper invasief, vrijwel pijnloos, en neemt veel voordelen met zich mee. 

Sclerocompressietheapie

Bij een sclerocompressietherapie, ook wel ‘wegspuiten’ of ‘scleroseren’ genoemd, laten we de spatader verschrompelen (scleroseren) door er een speciale vloeistof in te spuiten. De behandeling is poliklinisch en vrijwel pijnloos. Scleroseren is zo pijnloos dat veel mensen de elastische kousen vervelender vinden dan de behandeling zelf.

Perforantectomie

Perforantectomie een kleine operatie waarbij een spatader wordt vrij gelegd, afgebonden, en verwijderd. De operatie duurt ongeveer een uur en je kunt direct weer naar huis.

Wil jij graag jouw spataderen laten behandelen? Bij U-Clinic kunnen wij in gesprek met jou jouw spataderen behandelen. Samen beslissen we wat de beste opties zijn voor jou zodat je met een gerust hart en zonder spataderen naar huis kunt gaan.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen zijn heel goed te behandelen, maar kunnen behandeling op lange termijn wel degelijk gevaar opleveren. In 2021 heeft het European Heart Journal aangetoond dat spataderen niet alleen een cosmetisch probleem zijn, maar dat de ernst van je spataders een voorspeller is van je kans op overlijden. Dus: hoe erger de spataders, hoe groter de kans op vroegtijdig overlijden (Prochaska, et al., 2021). Bloed dat in de benen blijft hangen kan infecties veroorzaken, oppervlakkige spataderen kunnen gaan bloeden en bij sommige spataderen kunnen in plaats van genezen zelfs groter worden en kan het zogenaamde ‘open been ontstaan. Verder kunnen diepere spataderen pijn veroorzaken, waardoor je juist minder gaat bewegen en in een vicieuze spiraal beland.

Mensen met een verhoogde kans op spataderen zijn:

Mensen met trombose of die trombose hebben gehad.

Als je trombose hebt of hebt gehad heb je een verhoogde kans op vermoeide aderen en dus een grotere kans op spataderen.

Mensen in zwangerschap

Mensen zetten tijdens de zwangerschap meer druk op hun aderen, waardoor ze sneller verwijden en kunnen resulteren in spataderen.

Mensen met overgewicht

Overgewicht zet meer druk op de aderen en krijgen dus sneller spataderen.

Mensen op leeftijd

De kans op spataderen neemt toe met leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op spataderen. Dit is omdat je aderen al een stuk langer bloed door het lichaam aan het pompen is. 

Spataderen behandelen voorkomt erger

Zodra jouw spataderen zichtbaar worden of pijnklachten beginnen op te leveren, is het een goed idee om je benen te laten onderzoeken om de aard en omvang van jouw spataderprobleem te verduidelijken. Dat kan bij U-Clinic met een heel eenvoudig en volledig pijnloos ‘duplexonderzoek’. Als er inderdaad een behandeling nodig is, dan staan er verschillende wegen open. 

Wil jij graag jouw spataderen behandeld hebben? Bij U-Clinic kunnen wij in gesprek met jou jouw behandeling. Samen beslissen we wat de beste opties zijn voor jou, zodat je met een gerust hart en zonder spataderen naar huis kunt gaan. Wij hebben opties van kleine operaties tot simpelweg scleroseren. Ons eerste consult en het duplexonderzoek worden altijd vergoed, met een verwijsbrief van de huisarts. Hou wel rekening met je eigen risico.

Blog