Home > Spataderen > Herstel en complicaties spataderen

Herstel en complicaties spataderen

Spataderen komen vaak voor en kunnen ongemak, pijn of een zwaar gevoel in de benen veroorzaken. Gelukkig zijn er diverse behandelingen mogelijk om spataderen te verwijderen. Bij elke behandeling is het belangrijk om rekening te houden met het herstelproces en de mogelijke complicaties. In dit artikel bespreken we de verschillende behandelingen voor spataderen en wat je kunt verwachten tijdens het herstel. Daarnaast besteden we aandacht aan complicaties en geven we antwoorden op veelgestelde vragen over het verwijderen van spataderen.

Plan een gesprek

Herstel en complicaties bij een endoveneuze laserbehandeling

Herstel

Een endoveneuze laserbehandeling is een populaire methode om spataderen te verwijderen. Deze techniek maakt gebruik van laserenergie om de spatader van binnenuit te sluiten. Het herstel van deze behandeling is over het algemeen snel. Meestal kun je dezelfde dag weer naar huis en ben je binnen een paar dagen weer in staat lichte activiteiten te ondernemen. Het dragen van elastische kousen is echter essentieel voor een goede genezing. Ze helpen zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Het is aan te raden om deze kousen gedurende één tot twee weken te dragen na de behandeling.

Complicaties

Hoewel complicaties zeldzaam zijn, kunnen ze optreden. Sommige mensen ervaren tijdelijke blauwe plekken, zwelling of lichte pijn in het behandelde gebied. In zeldzame gevallen kunnen er infecties, bloedstolsels of brandwonden ontstaan als gevolg van de hitte van de laser. Daarnaast bestaat er een kleine kans dat er nieuwe spataderen ontstaan, zelfs na een succesvolle behandeling.

Herstel en complicaties bij een perforantectomie

Herstel

Bij een perforantectomie worden slecht functionerende perforante aderen, die diepe en oppervlakkige aderen verbinden, verwijderd. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd onder lokale anesthesie en vereist een iets langer herstel dan bij een laserbehandeling. Na de ingreep kunnen de meeste patiënten binnen enkele dagen weer lichte activiteiten hervatten, maar het dragen van elastische kousen is ook hier van groot belang om het herstel te bevorderen en zwelling te minimaliseren. Afhankelijk van de omvang van de behandeling kan het herstel enkele weken duren.

Complicaties

Net als bij andere ingrepen zijn complicaties mogelijk. Deze kunnen bestaan uit infecties, bloedingen en littekenvorming. Hoewel zeldzaam, kan er soms schade aan nabijgelegen zenuwen optreden, wat tijdelijke gevoelloosheid of tintelingen kan veroorzaken. Ook bestaat er een kleine kans op het ontwikkelen van nieuwe spataderen in de toekomst.

Herstel en complicaties bij sclerocompressietherapie

Herstel

Sclerocompressietherapie is een behandeling waarbij een speciale vloeistof in de spatader wordt geïnjecteerd om de ader te laten krimpen en uiteindelijk te laten verdwijnen. Het herstel van deze procedure is vaak snel, en je kunt dezelfde dag nog naar huis. Net als bij andere behandelingen is het dragen van elastische kousen belangrijk om de genezing te bevorderen en nieuwe spataderen te voorkomen. De meeste patiënten kunnen hun normale activiteiten binnen een dag of twee hervatten, maar zware fysieke inspanning moet de eerste week worden vermeden.

Complicaties

Hoewel zeldzaam, kunnen er complicaties optreden, zoals huidirritatie of verkleuring rond het behandelde gebied. In sommige gevallen kan er een allergische reactie op de geïnjecteerde vloeistof ontstaan. Andere mogelijke complicaties zijn kleine bloedstolsels of een ontsteking van de behandelde ader, wat tijdelijke ongemakken kan veroorzaken.

Herstel en complicaties bij foam sclerotherapie

Herstel

Bij foam sclerotherapie wordt een schuimvorm van het scleroseermiddel in de spatader geïnjecteerd, wat effectief is bij grotere spataderen. Het herstel is vergelijkbaar met dat van sclerocompressietherapie. Patiënten kunnen vaak snel weer normaal functioneren, maar het dragen van elastische kousen is noodzakelijk om het herstelproces te ondersteunen. Na de behandeling moet zware inspanning worden vermeden, en het wordt aanbevolen om regelmatig te wandelen om de bloedcirculatie te bevorderen.

Complicaties

Net als bij andere sclerotherapieën kunnen er bij foam sclerotherapie complicaties optreden, zoals huidverkleuring, blauwe plekken of lichte pijn. In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties of bloedstolsels voorkomen. Ook is er een kleine kans op het ontwikkelen van nieuwe spataderen, vooral als de onderliggende oorzaak van de spataderen niet wordt aangepakt.

Herstel en complicaties bij flebectomie

Herstel

Bij een flebectomie worden de spataderen via kleine incisies in de huid verwijderd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Het herstel kan iets langer duren dan bij niet-chirurgische behandelingen, vooral omdat de huid tijd nodig heeft om te genezen van de incisies. De meeste patiënten kunnen binnen een week weer lichte activiteiten ondernemen, maar het is belangrijk om elastische kousen te dragen om zwelling te verminderen en het genezingsproces te ondersteunen.

Complicaties

Zoals bij elke chirurgische ingreep, kunnen er complicaties optreden, zoals infecties, bloedingen of littekenvorming. Daarnaast kan er tijdelijke gevoelloosheid of tinteling optreden in het gebied waar de aderen zijn verwijderd. In zeldzame gevallen kunnen er nieuwe spataderen ontstaan, zelfs na een succesvolle flebectomie.

Veelgestelde vragen over het herstel en complicaties van spataderen

  1. Wat mag je niet doen na een spataderoperatie?
    Na een spataderoperatie wordt geadviseerd om zware fysieke inspanning, zoals intensief sporten of tillen, te vermijden gedurende de eerste week. Ook langdurig staan of zitten kan het herstel vertragen, dus het is belangrijk om regelmatig te bewegen en rust te nemen.
  2. Hoe lang niet werken na een spataderbehandeling?
    De duur van werkverzuim hangt af van de behandeling en het soort werk dat je doet. Bij minimaal invasieve behandelingen zoals sclerotherapie of endoveneuze laserbehandelingen kun je meestal binnen één tot twee dagen weer aan het werk. Voor chirurgische ingrepen zoals flebectomie kan het echter enkele dagen tot een week duren voordat je weer kunt werken.
  3. Wat zijn de complicaties van spataderen?
    Complicaties van spataderen kunnen variëren van milde ongemakken zoals blauwe plekken en zwelling, tot ernstigere problemen zoals infecties, bloedstolsels of pigmentveranderingen. In zeldzame gevallen kan er trombose ontstaan, wat medische aandacht vereist.
  4. Hoe lang duurt het herstel na een behandeling van spataderen?
    Het herstel varieert per behandeling. Bij niet-invasieve behandelingen zoals sclerocompressie of laserbehandelingen duurt het herstel meestal enkele dagen tot een week. Chirurgische ingrepen, zoals flebectomie, kunnen een herstelperiode van één tot twee weken vereisen.


Samenvattend, het verwijderen van spataderen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, en elk type behandeling heeft zijn eigen herstelproces en mogelijke complicaties. Elastische kousen spelen bij elke behandeling een cruciale rol in het herstelproces. Hoewel complicaties zeldzaam zijn, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over mogelijke risico’s en om het advies van je arts op te volgen voor een vlot herstel.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Stichting U-Clinic is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Blog