Home > Dermatologie > Psoriasis

Psoriasis

Heb je wel eens gehoord van psoriasis en vraag je je af wat het precies is? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze veelvoorkomende huidaandoening en bespreken hoe het behandeld kan worden. Psoriasis kan een grote impact hebben op het leven van mensen die ermee te maken hebben, maar er zijn gelukkig verschillende behandelingsopties beschikbaar. Laten we eens kijken naar de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen van psoriasis.

 

Plan een gesprek

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast. Het veroorzaakt een overmatige productie van huidcellen, waardoor er een opeenhoping van dode huidcellen ontstaat. Dit resulteert in de vorming van rode, schilferige plekken op de huid, die vaak jeukend en pijnlijk kunnen zijn. Psoriasis kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, waaronder de ellebogen, knieën, hoofdhuid, handen en voeten.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis heeft verschillende symptomen die kunnen variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Rode, verheven plekken op de huid bedekt met zilverachtige schubben
 • Jeuk en irritatie rondom de plekken
 • Droge, gebarsten huid die kan bloeden
 • Verdikking en vervorming van de nagels
 • Gewrichtspijn en zwelling in sommige gevallen

Hoe ziet psoriasis eruit? Hier zijn enkele kenmerkende eigenschappen van psoriasis:

 • Plekken zijn vaak symmetrisch en komen voor aan beide zijden van het lichaam
 • De schilfers kunnen lijken op zilverachtige schubben en kunnen loslaten bij krabben of wrijven
 • De plekken kunnen variëren in grootte en kunnen samenvloeien tot grotere plaques
 • De plekken kunnen rood, ontstoken en gezwollen lijken

Wat veroorzaakt psoriasis?

Hoewel de exacte oorzaak van psoriasis nog niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische aanleg en een overreactie van het immuunsysteem. Factoren die psoriasis kunnen triggeren of verergeren zijn onder andere:

 • Stress en emotionele spanningen
 • Infecties, zoals een keelontsteking of huidinfecties
 • Bepaalde medicijnen, waaronder lithium en bètablokkers
 • Roken en overmatig alcoholgebruik
 • Veranderingen in het weer en klimaat

Psoriasis lichte vorm en beginnende psoriasis kunnen zich manifesteren met mildere symptomen en kleinere plekken op de huid. Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen en een juiste diagnose te krijgen om een geschikte behandeling te starten.

Wat helpt tegen psoriasis? Wat kan je zelf doen?

Hoewel er geen definitieve genezing voor psoriasis is, zijn er verschillende maatregelen die je zelf kunt nemen om de symptomen te verlichten en de frequentie van opflakkeringen te verminderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Houd de huid goed gehydrateerd met vochtinbrengende crèmes en lotions.
 • Vermijd het gebruik van agressieve zeep en andere producten die de huid kunnen irriteren.
 • Zorg voor een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.
 • Vermijd stress zoveel mogelijk en zoek ontspanningsmethoden zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
 • Bescherm de huid tegen letsel en vermijd overmatige blootstelling aan de zon.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor iedereen hetzelfde effect heeft. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor persoonlijk advies en behandelingsopties.

Psoriasis behandeling bij U-Clinic

Als je op zoek bent naar professionele behandeling voor psoriasis, kan U-Clinic de juiste oplossing bieden. Bij U-Clinic hebben ze ervaren specialisten op het gebied van dermatologie die gespecialiseerd zijn in de behandeling van psoriasis. Ze bieden een scala aan behandelingsmogelijkheden, waaronder topische crèmes, lichttherapie en systemische medicatie.

Hoe kom je van psoriasis af? Hoe psoriasis behandelen? Hoewel genezing van psoriasis niet mogelijk is, kan het goed onder controle worden gehouden met de juiste behandeling. Het doel van de behandeling is om de symptomen te verminderen, de ontsteking te verminderen en de opflakkeringen te beheersen. Behandelingsopties kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de psoriasis en individuele behoeften.

Psoriasis is een chronische huidaandoening die veel mensen treft en een negatieve invloed kan hebben op hun kwaliteit van leven. Hoewel psoriasis niet volledig kan worden genezen, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de opflakkeringen te verminderen. Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en een individueel behandelplan. Bij U-Clinic kun je terecht voor gespecialiseerde zorg en behandeling op maat. Neem de eerste stap naar een betere controle over je psoriasis door een afspraak te maken en de mogelijkheden te bespreken.

Welke behandelingen zijn er voor psoriasis

1 behandeling voor psoriasis

Blog