Hoe ontstaat het?
De hoeveelheid zonblootstelling die een persoon heeft gehad in zijn leven, heeft duidelijk invloed op het ontstaan van ouderdomsvlekken later in het leven. Het is een teken dat de huid zich vaak tegen (schadelijke) Uv-stralen heeft moeten beschermen. Deze vlekken kunnen ook gevonden worden bij fanatieke zonnebankgebruikers en mensen die langdurig met PUVA-therapie zijn behandeld voor een huidziekte zoals psoriasis of vitiligo.
Wat zijn de verschijnselen?
Ouderdomsvlekken staan ook bekend als levervlekken, ‘lentigo senilis’ of ‘lentigo solaris’. Dit zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die vaker optreden bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Het komt het vaakst voor bij mensen met een lichte huid en die veel blootstelling hebben gehad aan zonlicht in het verleden.
Voor de behandeling
Het wordt aangeraden om 6 weken voor de behandeling de zon te vermijden. Ook de zonnebank en zelf bruinende crèmes worden niet aangemoedigd. Gebruik een zonbescherming met SPF 50 wanneer de zon schijnt.
Tijdens de Behandeling
Bij U-Clinic Cosmedilight gebruiken we IPL (Intense Pulsed Light) om ouderdomsvlekken te behandelen. Door de donkere kleurstof in de huid (melanine) wordt de lichtflits geabsorbeerd, de cel kapot gemaakt en het pigment verpulverd. Jouw lichaam ruimt daarna zelf de rest op.
Na de behandeling
Na de behandeling zal de huid wat rood zijn en het kan plaatselijk licht zwellen. Het pigment zal ook donkerder van kleur zijn, maar dit is een goede reactie.
Vaak zijn 1 tot 3 behandelingen met een interval van 4 weken genoeg om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. De ouderdomsvlek zal dan lichter van kleur zijn en dus minder opvallend. Niet al het pigment is geheel te verwijderen.
Ga 2 weken na de behandeling niet onder de zonnebank en maak geen gebruik van zelf bruinende crèmes. Gebruik verder een zonbescherming met SPF 50 als de zon schijnt.