Home > Dermatologie > Atheroomcyste

Atheroomcyste

Atheroomcysten worden ook wel talgkliercysten genoemd. Het is in feite een talgklier die verstopt is geraakt en een bolletje onder de huid vormt. Een talgklier kan in principe geen kwaad, maar veel mensen vinden het er niet zo mooi uitzien en laten het verwijderen.

Plan een gesprek

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste, oftewel talgkliercyste zijn bolletjes talg in de huid. Dit wordt veroorzaakt door een opgehoopte talgklier. Talgkliercystes komen voornamelijk voor in de nek, rug en op het hoofd. Een atheroomcyste kan eigenlijk geen kwaad, maar het zou kunnen dat je er last van krijgt. Het is namelijk wel mogelijk voor een talkgliercyste om ontstoken te raken. Dit merk je op als je cyste rood, warm en groter wordt. Hij doet vaak ook pijn.

Behandelen

De behandeling voor een ontstoken atheroomcyste is een simpele excisie of verwijdering van de cyste. Hiervoor maakt de arts een sneetje in de cyste om de inhoud te kunnen verwijderen. Na het genezen zal de cyste verdwenen zijn. De kans is helaas wel groot dat hij terugkomt.

Wij raden het daarom aan om een atheroomcyste te laten verwijderen wanneer hij niet ontstoken is. Dit is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen dan de cyste samen met de omhullende wand in zijn geheel verwijderen. De cyste komt dan ook niet meer terug.

Welke behandelingen zijn er voor atheroomcyste

1 behandeling voor atheroomcyste

Blog