Wat is het?
Zonbeschadigde huid, oftewel ‘actinische keratosen’ zijn ruwe plekjes op delen van het lichaam die vaak in de zon of onder de zonnebank zijn geweest. De huid heeft dan permanente beschadiging opgelopen. De plekjes zijn op zichzelf onschuldig, maar in 5%-10% van de gevallen kan een plekje uitgroeien tot huidkanker. Wij raden het dus aan om keratosen reelmatig te laten behandelen. Van alle mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft zo’n 80% actinische keratosen.
Hoe herken ik het?
Actinische keratosen zien eruit als kleine ruwe plekjes, meestal in dezelfde kleur als uw huid, soms tot iets donkerder rood of bruin. Ze zijn enkele millimeters tot enkele centimeters groot en je vindt ze vooral op plekken die vaak in de zon zijn geweest. Denk hierbij aan het gezicht, kale hoofdhuid, de borst, handruggen en de onderarmen.
Oorzaak
Actinische keratose krijg je meestal door blootstelling aan uv-straling; dus door de zon of zonnebank. Het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw huidtype. Mensen met een lichtere huid lopen namelijk meer risico dan die met een donkerdere huid. Verder heeft leeftijd ook invloed op of je zonbeschadigde huid hebt. Dit komt door het aantal jaren doorgebracht in de zon.
Neem contact op
Heb jij vragen over het behandelen van zonbeschadigde huid, of wil jij een eerste consult met ons inplannen? Dan kun je gerust contact met ons zoeken. Bij U-Clinic kijken wij in overleg met jou wat de beste oplossingen zijn voor jouw huidproblemen en hoe we ze op een effectieve manier kunnen behandelen.