Home > Dermatologie > Schimmelnagels

Schimmelnagels

Schimmelnagels, klinisch bekend als onychomycose, vormen een veelvoorkomende aandoening die niet alleen ongemak kan veroorzaken, maar ook cosmetische zorgen met zich meebrengt. Bij U-Clinic erkennen we de ernst van deze infectie en bieden we geavanceerde diagnostische methoden en behandelingen om patiënten te helpen de gezondheid van hun nagels te herstellen. In dit artikel nemen we een diepgaande blik op schimmelnagels, van hun oorzaken en symptomen tot diagnostische benaderingen en behandelingsopties.

Plan een gesprek

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, of onychomycose, zijn een nagelinfectie veroorzaakt door schimmels, meestal dermatofyten, gist of schimmels. Deze micro-organismen gedijen in vochtige en warme omgevingen, zoals de binnenkant van schoenen, en dringen de nagel binnen via scheurtjes of beschadigingen in de nagelplaat. Hierdoor kunnen verschillende veranderingen in de nagelstructuur optreden.

Wat zijn de verschijnselen van schimmelnagels?

Schimmelnagels kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Om schimmelnagels nauwkeurig te diagnosticeren, voeren we bij U-Clinic grondige klinische beoordelingen uit en gebruiken we diagnostische tests zoals nagelmonsters voor microscopisch onderzoek en kweek. Hierdoor kunnen we de aard van de infectie identificeren en de juiste behandeling aanbevelen.

Typische symptomen zijn onder meer:

 • Verkleuring van de nagel, meestal geelachtig, bruin of wit.
 • Verdikking van de nagelplaat, wat kan leiden tot broosheid en vervorming.
 • Brokkelige randen van de nagels.
 • Afwijkingen in de nageltextuur.

Deze veranderingen kunnen het esthetische aspect van de nagels aantasten en, in sommige gevallen, lichte pijn of ongemak veroorzaken.

Wat te doen tegen schimmelnagels?

Er zijn effectieve maatregelen om schimmelnagels te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen. Laten we eens kijken naar wat je kunt doen:

 1. Houd je nagels schoon en droog: Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus zorg ervoor dat je je nagels goed droogt na het wassen en vermijd langdurige blootstelling aan vocht.
 2. Knip je nagels regelmatig: Kortere nagels bieden minder ruimte voor schimmels om zich te nestelen. Knip je nagels recht af en voorkom scherpe hoeken.
 3. Draag ademende schoenen en sokken: Kies schoenen en sokken gemaakt van ademende materialen om vocht vast te houden tot een minimum te beperken.
 4. Vermijd nagellak en kunstnagels: Het bedekken van geïnfecteerde nagels met nagellak of kunstnagels kan de situatie verergeren. Laat je nagels ademen.
 5. Gebruik antischimmelproducten: Er zijn verschillende vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes en -lotions beschikbaar. Breng ze regelmatig aan volgens de instructies.
 6. Raadpleeg een arts: Als de infectie ernstig is of niet lijkt te verbeteren, raadpleeg dan een arts. Ze kunnen antischimmelmedicijnen voorschrijven of overwegen laserbehandeling.

Schimmelnagel behandeling bij U-Clinic

Bij U-Clinic begrijpen we dat schimmelnagels hinderlijk kunnen zijn. Gelukkig bieden we geavanceerde en effectieve behandelingsopties om je te helpen je nagels weer gezond en mooi te maken. Onze schimmelnagelbehandelingen omvatten onder andere:

 • Laserbehandeling: Met behulp van geavanceerde lasers kunnen we schimmels gericht aanpakken zonder schade aan omliggend weefsel.
 • Medicamenteuze therapie: Onze artsen kunnen antischimmelmedicijnen voorschrijven voor een doeltreffende interne behandeling.
 • Deskundig advies: Ons ervaren team staat altijd klaar om je te begeleiden en advies te geven over nagelverzorging en preventie.

Laat ons je helpen op weg naar gezonde, stralende nagels. Neem vandaag nog contact op met U-Clinic voor een consult en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen in je nagelgezondheid.

Welke behandelingen zijn er voor schimmelnagels

1 behandeling voor schimmelnagels

Blog