Home > Dermatologie > Schimmelnagels

Schimmelnagels

Een schimmelnagel (onychomycose), of kalknagel, is een schimmelinfectie die met name ontstaat in slecht groeiende, vochtige, en beschadigde nagels. Schimmelnagels komen bij kinderen zelden voor, maar bij volwassenen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15 tot 20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s). De aandoening wordt vaak als ontsierend ervaren en is bovendien nog besmettelijk. Iemand met een schimmelinfectie kan sporen verspreiden die nog heel lang besmettelijk blijven. Schimmelnagels worden bij ons aangepakt met een laserbehandeling.

Plan een gesprek

Wat zijn de verschijnselen?

Eerst verkleurt de nagel wit/geel. Wanneer de schimmel dieper door dringt en de infectie erger wordt kan de nagel geelbruin verkleuren. De nagel wordt daarna dik en brokkelig en laat soms gedeeltelijk of helemaal los.

Voor de behandeling

Wij vragen de volgende dingen ter voorbereiding van de behandeling:

  • Om alle nagellak te verwijderen en ze dun en glad te laten maken. Je kunt je nagels laten frezen bij een pedicure.
  • Om alle oude nagellak en nagelvijlen weg te gooien, aangezien de sporen van schimmels hier nu op zitten.
  • Om je beddengoed, sokken en badmat op 60 graden te wassen.
  • Om schone sokken mee voor te nemen voor direct na de behandeling.
  • Om eventuele huidschimmel eerst te laten behandelen.
  • Om aan een goede nabehandeling te denken om herbesmetting te voorkomen.

Hoe werkt het?

Eerst wordt een laserstraal langzaam in een patroon over het nagelbed bewogen, je kunt hierbij een lichte warmtesensatie voelen. De laserstraal genereert namelijk warmte onder de nagel, waardoor de schimmelkolonie wordt vernietigd. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten per voet en er zijn in totaal 2 tot 3 behandelingen nodig om een effectief resultaat te krijgen. Na ongeveer 8 weken kun je al de gezonde uitgroeiende nagel zien. Het uiteindelijke resultaat is dus afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel(s).

Welke behandelingen zijn er voor schimmelnagels

1 behandeling voor schimmelnagels