Home > Proctologie > Fissura ani of anaalkloof

Fissura ani of anaalkloof

Een fissura ani, ook wel bekend als een anaalkloof, kan voor veel ongemak zorgen. Ontdek hier wat het is en hoe U-Clinic kan helpen.

Plan een gesprek

Wat is een fissura ani?

Een fissura ani, ook wel bekend als een anale fissuur, is een veelvoorkomende aandoening waarbij er een scheurtje of kloofje in de huid rondom de anus ontstaat. Deze kloofjes kunnen variëren in grootte en diepte en worden vaak veroorzaakt door overmatige druk op het anale gebied tijdens de stoelgang. Het kan leiden tot pijn, bloedingen en andere ongemakken, waardoor het dagelijkse leven van patiënten aanzienlijk wordt beïnvloed.

Klachten bij een fissura ani

De symptomen van een fissura ani kunnen variëren, maar de meest voorkomende klachten zijn pijn tijdens en na de stoelgang, bloedingen tijdens of na de ontlasting, en een branderig of jeukend gevoel rondom de anus. Deze symptomen kunnen leiden tot angst voor stoelgang, sociale isolatie en verminderde kwaliteit van leven.

Oorzaken van een fissura ani

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een fissura ani. Harde ontlasting en frequente verstoppingen kunnen de druk op de anus verhogen en kleine scheurtjes veroorzaken. Daarnaast kunnen aambeien, anale seks, inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, en andere anale trauma’s bijdragen aan het ontstaan van fissuren.

Wat kun je zelf doen bij een fissura ani?

Hoewel een fissura ani pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn, zijn er verschillende maatregelen die u zelf kunt nemen om de symptomen te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. Het is belangrijk om een vezelrijk dieet te volgen, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen om de stoelgang te bevorderen en obstipatie te voorkomen. Daarnaast kan het helpen om het anale gebied schoon en droog te houden, en om irritatie te voorkomen door het gebruik van milde zeep en zachte toiletpapier.

Gezonde stoelgang

Een gezonde stoelgang is essentieel voor het voorkomen en behandelen van anale fissuren. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten, kan helpen om de stoelgang soepel en regelmatig te houden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen en de ontlasting zacht te houden.

Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding is cruciaal voor een gezonde darmfunctie en kan helpen om obstipatie te voorkomen, wat een van de belangrijkste oorzaken van anale fissuren is. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten bevatten veel voedingsvezels die de darmperistaltiek bevorderen en de stoelgang vergemakkelijken.

Gezond toiletgedrag

Naast het volgen van een vezelrijk dieet is gezond toiletgedrag ook belangrijk voor het voorkomen en behandelen van anale fissuren. Neem de tijd voor de stoelgang en forceer niet, maar ontspan de kringspieren om de ontlasting op een natuurlijke manier te laten passeren. Daarnaast is het belangrijk om het anale gebied na elke stoelgang grondig schoon te maken met water en milde zeep, en om irritatie te voorkomen door het gebruik van zacht toiletpapier en het vermijden van agressieve reinigingsmiddelen.

Diagnose en onderzoek

De diagnose van een fissura ani kan meestal worden gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek van het anale gebied door een arts of specialist. In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een proctoscopie, sigmoïdoscopie of colonoscopie, om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van een fissura ani is afhankelijk van de ernst van de klachten en de onderliggende oorzaak van de fissuur. Conservatieve behandelingen, zoals het aanpassen van het dieet, het gebruik van zalfjes of crèmes, en het nemen van warme zitbaden, kunnen helpen om de symptomen te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn, zoals een laterale interne sfincterotomie of een anale fissurectomie, om de scheur te repareren en de pijn te verlichten.

Botox voor fissuren

Botox is een behandelingsoptie die kan worden overwogen bij patiënten met een chronische fissura ani die niet reageren op conservatieve behandelingen. Door het injecteren van botulinetoxine in de inwendige kringspier kan de spierspanning worden verminderd en de genezing van de fissuur worden bevorderd.

Medicatie fissuur

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de pijn, ontsteking en spasmen geassocieerd met een fissura ani te verminderen. Topische zalven of crèmes die lokale verdoving, corticosteroïden of calciumantagonisten bevatten, kunnen worden gebruikt om de symptomen te verlichten en het genezingsproces te bevorderen.

Mogelijke complicaties na een behandeling van een fissura ani

Hoewel de meeste patiënten met een fissura ani goed reageren op conservatieve behandelingen, kunnen er soms complicaties optreden na een operatieve ingreep. Mogelijke complicaties zijn onder andere infectie, bloeding, littekenvorming, incontinentie en terugkerende fissuren. Het is belangrijk om eventuele complicaties met uw arts te bespreken en op te volgen om een optimaal resultaat te bereiken.

Fissura ani behandelingen bij U-Clinic

Bij U-Clinic bieden we gespecialiseerde behandelingen voor anale fissuren om ervoor te zorgen dat u snel van uw klachten af bent en weer kunt genieten van een comfortabel leven. Onze ervaren proctologen en colorectale chirurgen gebruiken de nieuwste diagnostische en behandelingsmethoden om de oorzaak van uw symptomen vast te stellen en een effectief behandelplan op te stellen dat is afgestemd op uw individuele behoeften en voorkeuren. Of u nu conservatieve therapieën, medicijnen of een operatieve ingreep nodig heeft, wij staan klaar om u te helpen herstellen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Welke behandelingen zijn er voor fissura ani of anaalkloof

2 behandelingen voor fissura ani of anaalkloof

Blog