Wat is eczeem?
Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid door een ontsteking gaat schilferen en jeukt. Vaak ziet men ook een roodheid op de huid. Het is in feite een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Mensen met eczeem hebben vaak een gevoelige of overgevoelige huid die sneller reageert op prikkels uit de omgeving dan de huid van een persoon die geen gevoelige huid heeft. Eczeem verschijnt meestal bij zeer jonge kinderen, maar kan in feite op iedere leeftijd komen opduiken. In vele gevallen word eczeem behandeld met hormoonzalf.
Eczeem kan voor een korte periode opduiken, maar ook jarenlang een last zijn. Meestal hebben mensen met eczeem een periode waar ze geen last hebben gevolgd door een periode waar het ernstig is. Vaak neemt de ernst van eczeem af met leeftijd. Het kan ook zijn dat een persoon gevoelig is voor bepaalde materialen of stoffen. Eczeem kan dus aangeboren zijn of een overmatige reactie van je immuunsysteem. De aanleg voor deze overgevoeligheid is meestal erfelijk.
De grootste klacht bij eczeemdragers is het jeuken. Bij sommige mensen kan eczeem namelijk zodanig jeuken dat het ‘ondragelijk’ wordt. Verder is de huid rood en schilferig, in sommige gevallen is de huid waar het eczeem zich bevindt ook dikker dan de rest van de huid. Bij nat eczeem heeft men ook last van blaasjes en kleine bultjes op de huid. Deze laten vocht los wanneer ze kapotgaan. We raden het af om aan je eczeem te krabben.
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om eczeemklachten te verminderen. Minder lang en minder heet douchen help meestal al tegen de klachten, aangezien dit meestal de huid uitdroogt en het eczeem dus gaat irriteren. Probeer zo min mogelijk aan je eczeem te zitten wanneer je het hebt. Als je langdurig lang last hebt van eczeem is het aangeraden om een afspraak te maken bij een van onze dermatologen of de huisarts.
Eczeem is niet gevaarlijk, maar kan je toch behoorlijk dwars zitten. Door de jeuk of gewoon omdat het er onplezierig uit ziet. Bij U-Clinic kunnen we samen met jou kijken wat we kunnen doen om de symptomen of zelfs het eczeem zelf aan te pakken.
Soorten eczeem
Er zijn meerdere vormen van actief eczeem. Elke soort heeft net een andere oorzaak of symptomen. Hieronder maken we de verschillende soorten eczeem duidelijk.
Atopisch eczeem/ Constitutioneel eczeem
De medische term hiervoor is atopische dermatitis. Deze vorm van eczeem is niet besmettelijk en komt heel vaak voor. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd vanwege zijn erfelijke aanleg. Constitutioneel eczeem begint meestal al voor je 6de levensmaand, maar kan op elke leeftijd verschijnen. Het eczeem kan een korte tijd aanwezig zijn, maar ook een chronische aandoening worden voor de drager. Bij sommigen zijn er periodes waar ze helemaal geen last hebben van eczeem, gevolg door een periode waar hun eczeem hun zwaar lastigvalt. De symptomen van atopisch eczeem zijn afhankelijk van de leeftijd van de drager en in welk stadium het eczeem zich verkeert. Het eerste stadium is acuut eczeem. In dit stadium zie je meestal roodheid, vochtblaasjes, zwelling, krabeffecten en natten. De tweede vorm van constitutioneel eczeem is chronisch eczeem. Hier zie je dat je huidlijnen wat grover worden dan normaal, de roodheid wat afneemt en de schilvering verergert. De huid wordt ook wat dikker. Een typische eigenschap van eczeem is ook aanhoudende jeuk. Door krabben wordt eczeem erger. Een droge huid geeft ook aanleiding tot jeuk.
Zwemmerseczeem
Zwemmerseczeem wordt ook wel voetschimmel genoemd. De naam zwemmerseczeem komt van het feit dat de aandoening makkelijk kan worden opgelopen in zwembaden. Deze aandoening is eigenlijk geen eczeem, maar lijkt er wel heel erg op. Eczeem is namelijk een ontstekingsreactie van de huid en komt van binnenuit. Zwemmerseczeem komt door een besmetting van buitenaf. De symptomen van voetschimmel zijn onder andere jeukende kleine blaasjes op de voetzolen, geïrriteerde en schilferende huid, witte schilfering tussen de tenen en op de voetzool, en witte of gele verkleuring en verdikking van de teennagels.
Seborroïsch eczeem
Dit is een milde vorm van eczeem die veel voorkomt in het gezicht. Je merkt meestal eczeem op in de plooien naast je neus en in de wenkbrauwen. Het kan echter ook achter de oren voorkomen en uitbreiden naar onder de borsten, je navel, of buikplooien. Deze vorm van eczeem komt vaak voor en kan verschijnen bij kerngezonde mensen. Kinderen krijgen deze vorm van eczeem zelden. Seborroïsch eczeem kan je behandelen met hormoonzalf en crèmes, maar het na het stoppen van de behandeling weer terugkomen.
Hypostatisch eczeem
Hypostatisch eczeem is een vorm die vaak wordt gezien bij mensen met chronisch aderfalen. Het eczeem zit alleen in de onderbenen en komt vooral voor bij vrouwen. Het eczeem is te herkennen aan schilferige plekken en korstjes. Het is nog steeds sterk af te raden om aan deze korstjes te krabben. Hypostatisch eczeem wordt behandeld met hormoonzalf.
Blaasjes eczeem
De medische term voor blaasjeseczeem is acro-vesiculeus eczeem. Het is een bijzondere vorm van eczeem en komt het vaakst voor aan de handen en voeten. Het is een van de minst voorkomende vormen van hand- en voeteczeem. Deze aandoening komt het meest bij mensen onder de 40 jaar voor. Het acute stadium van blaasjeseczeem ziet eruit als stevige blaren en blaasjes aan de zijkant van de handpalmen, vingers, en voetzolen. Hiervoor heeft een persoon vaak last van jeuk of pijn. Binnen ongeveer 3 weken drogen de blaasjes op en gaat de huid vervellen. De chronische vorm van blaasjeseczeem ziet eruit als acute verergering van steeds terugkerende blaasjes die verharden en pijnlijke kloofjes en eelt achterlaten.
Oorzaken eczeem
Elke vorm van eczeem kan een andere oorzaak hebben. In deze alinea bespreken wij de verschillende oorzaken van de bovengenoemde vormen van eczeem.
Atopisch eczeem/ Constitutioneel eczeem
De oorzaken van atopisch eczeem kunnen liggen bij erfelijkheid, allergene prikkels, en niet allergene prikkels. Mensen die hun eczeem hebben geërfd kunnen niet genezen worden. De aanleg is namelijk genetisch overgedragen. Sommige mensen met atopisch eczeem hebben een gen mutatie die het eiwit dat de huid dichthoudt en bevochtigd. Bij mutaties in dit gen ontstaat een droge huid en een verslechterde huidbariere. Allergene prikkels kunnen eczeem ook doen ontstaan of verergeren. De allergene stoffen kunnen een bepaalde stof met inhalatieallergenen zijn zoals huisstofmijt en pollen, maar kunnen ook voedselallergenen zijn zoals noten en schaaldieren. Niet allergene prikkels focussen op irritatie van de huid zelf en kunnen variëren van bepaalde zepen, droge lucht en zelfs psychogene factoren zoals stress.
Zwemmerseczeem
Meestal loop je voetschimmel op door een bacteriële infectie in publieke ruimtes zoals zwembaden, doucheruimtes en kleedkamers. Schimmelsporen doen het goed in warme en vochtige omgevingen en komen daar dus ook vaak voor. Je loopt meestal een huidschimmel op wanneer je huidbarrière beschadigd of geïrriteerd is. Mensen met zweetvoeten komen door de warmte en vochtigheid van hun voeten moeilijk van zwemmerseczeem af. Overmatig gebruik van zeep en het niet goed afdrogen van de voeten laat schimmelgroei ook toe en kan bijdragen aan het ontstaan van zwemmerseczeem.
Seborroïsch eczeem
Het wordt algemeen aangenomen dat Seborroïsch eczeem ontstaat door een huidirritatie van een gist die op de huid leeft. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor en leeft van bestaande huidvetten. Mensen met vettigere huid hebben dus meer gist en daardoor vaker last van Seborroïsch eczeem. De gisten die Seborroïsch eczeem veroorzaken zijn dezelfde gisten die verantwoordelijk zijn voor roos op de hoofdhuid.
Blaasjeseczeem
De oorzaak voor blaasjeseczeem is in de meeste gevallen onbekend. Er zijn wel factoren bekend die blaasjeseczeem kunnen verergeren of uitlokken. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Emotionele stress of spanning kan invloed hebben op de verergering van blaasjeseczeem. Warmte en overmatig zweten kunnen de aandoening ook uitlokken. Verder worden regelmatig contact met irriterende stoffen zoals smeerolie of een contactallergie vaak ook geassocieerd met blaasjeseczeem.
Wat te doen tegen eczeem?
Een grote factor in het behandelen van eczeem is het voorkomen van verdere uitdroging. Verder is het sterk af te raden om de huid te krabben, aangezien dit de jeuk en roodheid van het eczeem alleen maar erger maakt. Vermijd producten die je huid irriteren en verzorg je huid met vocht inbrengende crèmes. Het is ook slim om bij te houden welke voedingsproducten je eczeem verergeren of uitlokken.
Het is ook aangeraden om weg te blijven van stoffen die een allergie opwekken. Als je opmerkt dat je eczeem wat meer gaat jeuken of erger wordt na interactie met een bepaalde stof, doe dan je best om uit de buurt te blijven. Dit is namelijk allergisch contacteczeem.
Middelen die kunnen helpen tegen de jeuk zijn bijvoorbeeld kokosolie, honing en zwavelzeep. Deze producten kunnen de jeuk verlichten en bevatten in sommige gevallen ook antioxidanten die kunnen helpen bij bepaalde huidklachten.
Verdere behandeling ligt aan het soort eczeem en is het best te bespreken met jouw huisarts of met een U-Clinic dermatoloog. Bij U-Clinic kunnen we samen met jou kijken wat we kunnen doen om de symptomen of zelfs het eczeem zelf aan te pakken.
Eczeem behandelen
Hoe wij eczeem behandelen is afhankelijk van het soort uitslag. Meestal zijn worden er middelen toegepast zoals:
- Eczeemzalf,
- Crème,
- Vette zalf
- Hormoonzalf,
- Medicinale zalf,
- Lichttherapie
Lichttherapie
Zonlicht kan een positieve invloed hebben op eczeem. Op basis hiervan is lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie, of fototherapie, wordt de huid belicht met een specifieke dosis UV-licht.
Soms zijn er in een behandeling ook tabletten nodig vanwege bijvoorbeeld een allergie. Een U-Clinic dermatoloog kan in gesprek met jou kijken naar jouw eczeem en een diagnose stellen van jouw eczeem. Meestal kunnen wij dit doen op het eerste gezicht.
Neem gerust contact met ons op voor een gesprek met een ervaren U-Clinic dermatoloog, als jij jouw eczeem wilt behandelen.