Home > Dermatologie > Wratten

Wratten

Bij U-Clinic zijn onze dermatologen gespecialiseerd in het verwijderen van wratjes.

Plan een gesprek

Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes en worden ook wel verruca genoemd. Deze verruca zijn besmettelijk door direct en indirect huidcontact en komen het meest voor op de handen en voeten. Wratten kunnen in velen verschillende vormen voorkomen. De meest voorkomende wratten zijn de voetwrat en de gewone wrat. Ze worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV) en kunnen van maar eentje uitbreiden naar clusters op het lichaam. Veel mensen laten hun wratten weghalen, omdat ze bijvoorbeeld weer zonder schaamte hun blote voeten kunnen laten zien. De kans is groot dat je op een bepaald punt in je leven wratten krijgt.

Wat zijn wratten?

Wratten, of verruca, zijn uitgroeisels van de huid. Wratten komen het meest voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen zoals het gezicht, de borst en buik. Verruca zijn op zichzelf goedaardig, maar genitale wratten kunnen wel een symptoom zijn van het Humaan Papillomavirus (HPV). Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens achter te laten. Alhoewel wratten onschuldig zijn, kunnen ze wel last veroorzaken. Met blote voeten lopen kan bijvoorbeeld pijn doen tijdens het lopen of staan. Het kan ook voor esthetisch ongemak zorgen. Veel mensen vinden wratten op plekken die heel zichtbaar zijn, zoals het gezicht, er niet mooi uitzien en willen die dus laten verwijderen.

Een wrat kan in vele verschillende vormen voorkomen. Een gewone wrat is vaak, maar enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin, en glad. 

Soorten wratten

Wratten kunnen in velen verschillende vormen op gezonde huid voorkomen. De meest voorkomende wratten zijn de voetwrat en de gewone wrat, maar hieronder staat een lijst van andere soorten wratten die je potentieel kunt herkennen.

Voetwratten (Verruca Plantaris)

Voetwratten zijn herkenbaar aan sterk verhoornde plekken in de dikke eeltlaag van de voet. Voetwratten zijn in feite gewone voetwratten en zitten in het eelt van de voelzolen. Door lopen wordt de voetwrat in de voetzool gedrukt, wat pijnklachten kan veroorzaken.

Genitale wratten

Iemand die wratten krijgt in de schaamstreek heeft genitale wratten. Genitale wratten is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). De wratten komen in dit geval voor op en rond de geslachtsdelen en groeien vaak in clusters. Ze zijn vaak grijswit of rozerood van kleur en hebben een bloemkoolachtig oppervlak.

Gewone wrat (Verruca vulgaris)

Gewone wratten komen vaak voor tussen je twaalfde en zestiende levensjaar en zien er bloemkoolachtig uit. Ze komen het meest voor op je handen en vingers. Meestal heeft een persoon met gewone wratten meerdere tegelijk. 

Vlakke wratten (Verruca Plana)

Verruca plana worden ook wel platte wratten genoemd. Een vlakke wrat wordt ook door HPV veroorzaakt en zijn normaal gesproken glad en maar enkele millimeters groot. Ze bevinden zich vaak op de armen, benen en in het gezicht. 

Waterwratten (Molluscum contagiosum)

Waterwratten zien eruit als kleine bultjes met een kuiltje in het midden. Deze wratten worden niet door HPV veroorzaakt, maar door een virus genaamd Molluscum Contagiosum.

Draadvormige wratten (Verruca filiformis)

Draadvormige wratten zijn het tegenovergestelde van een gewone wrat. Dit soort wrat is een uitstulping van de huid op een steeltje en is meestal te vinden op het gezicht. Kinderen hebben soms draadvormige wratten op hun oogleden, neus, en lippen.

Steelwratten (Fibromen)

Steelwratten lijken op een bobbeltje of steeltje op de huid en zijn meestal maar een paar millimeter groot. Ze kunnen echter ook een paar centimeter groot worden. Deze fibromen worden ook wel skin tags genoemd. Meestal hebben ze dezelfde kleur als de huid en zijn vaak te vinden in de nek of onder de oksels. 

Ouderdomswratten (Verruca seborrhoica)

Ouderdomswratten is een van de meest voorkomende vormen van goedaardige wratjes en komen het meest voor bop het gezicht op de romp van mensen die licht van kleur zijn. Wratten ontstaan echter overal. Verruca Seborrhoica ontstaan vaak na je 40ste jaar en beginnen vaak licht van kleur. Na verloop van tijd kunnen ze groter, dikker en donkerder worden. Ouderdomswratten zien er rond en ovaal uit, voelen een beetje ruw aan en lijken alsof ze op de huid zijn geplakt. Soms kunnen dit soort wratten jeuken. Velen laten hun ouderdomswratten verwijderen.

Hoe ontstaan wratten?

Vaak zijn wratten besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Het Humaan Papillomavirus (HPV) komt in meer dan 100 verschillende varianten. Al deze varianten veroorzaken wratten. Het is het gevolg van een infectie op de bovenste laag van de huid. Je risico op infectie is groter als je huid verwond of beschadigd is.

De meeste mensen lopen wratten op door direct huidcontact met iemand die wratten heeft. Dit kan gebeuren wanneer je iemand een hand of een knuffel geeft. Je kan wratten ook door indirect contact krijgen zoals het draaien van een deurknop of het gebruiken van een al gebruikte handdoek. Het contact dat je hebt gehad met iemand die wratten heeft, hoeft niet recent te zijn voor jou om uiteindelijk wratten te krijgen. Het kan een hele lange tijd duren voordat je uiteindelijk zelf wratten gaat vormen. Je hoeft alleen in contact te zijn geweest met iemand die HPV heeft.

Een uitzondering op wratten die veroorzaakt worden door HPV zijn waterwratten. Deze wratten worden niet door HPV veroorzaakt, maar door een virus genaamd Molluscum Contagiosum en zien eruit als kleine bultjes met een kuiltje in het midden. 

Wil jij jouw wratten laten verwijderen? Wij bij U-Clinic kijken samen met jou naar jouw aandoening en beslissen samen in gesprek met jou welke behandeling het meest effectief zal zijn. Neem dus gerust contact met ons op voor een eerste consult en voor je het weet zijn je wratten verdwenen.

Wat te doen tegen wratten?

Over het algemeen is het aan te raden dat je niet aan je wratten peutert. De meeste wratten verdwijnen vanzelf. Als je toch van je onschuldige wrat af wilt, kan je ze op deze manier behandelen. 

Je kan je wratten zelf behandelen met salicylzuur. Die bevat stoffen die de dikke eeltlaag bij de voetwratten enig verzachtend effect geeft, waarna je de wratten zelf kan afschuren en afvijlen. Wacht een paar dagen na het gebruik van salicylzuur voordat je begint met vijlen. Zorg er wel voor dat het zuur niet direct in contact met de resterende huid komt, dit kan de huid namelijk verder verzachten waar je dat niet wilt. Bescherm je omliggende huid met een likdoornring.

Wil jij wratten gewoon geheel voorkomen en je kans op infectie verminderen? Dan raden we de volgende preventieve maatregelen aan. De meest voorkomende manieren waarop je een wrat kan krijgen zijn door indirect en direct huidcontact, vooral met een wondgebied. Was dus vaak je handen en gebruik schone handdoeken en handschoenen wanneer je naar de sportschool gaat. Hou je huid gezond en gehydrateerd en vermijd het bijten van je nagels. Zo geef je het HPV-virus minder kans om zich te verspreiden.

Hoe kan ik wratten verwijderen?

Wratten verdwijnen meestal vanzelf. Dit kan bij sommige soorten, zoals ouderdomswratten, vrij lang duren. Veel mensen willen daarom hun wratten verwijderen. Sommigen willen graag hun wratten zelf verwijderen, maar als je het gegarandeerd goed gedaan wilt hebben raden we het aan om een wratten behandeling te ondergaan. 

Hier bij U-Clinic is de behandeling van wratten eenvoudig. Wij hebben namelijk meerdere manieren om de aandoening aan te pakken. 

Wrat bevriezen met vloeibare stikstof

Onder andere kunnen we jouw wratten bevriezen met cryotherapie (vloeibare stikstof), waarna we deze wratten verwijderen. Vloeibare stikstof heeft een temperatuur rond -195 graden Celsius en wordt kort op de huid aangebracht zodat we de wrat bevriezen. Het kan zijn dat de behandeling met vloeibare stikstof onvoldoende effectief is, dit is afhankelijk van de dikte van de huidaandoening, de plaats op het lichaam en de mate van bevriezing

Wrat weghalen met curettage

Een andere manier van wratten behandelen is curettage. Hierbij wordt de huid eerst verdoofd, waarna de wratten weg worden geschraapt met een ringvormig mesje.

Wanneer we de wrat hebben verwijderd blijft er een oppervlakkig wondje achter, die we afplakken met een pleister. Het wondje verandert in een schaafwondje die vanzelf geneest in een gezonde huid. 

Wil jij graag jouw wratten weghalen? Bij U-Clinic zijn onze dermatologen gespecialiseerd in het verwijderen van wratjes. Hierdoor is de behandeling voor jouw goedkoper, aangezien het weghalen van wratjes niet meer door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Wij kijken samen met jou naar jouw aandoening en beslissen samen in gesprek met jou welke behandeling het meest effectief zal zijn. Neem dus gerust contact met ons op voor een eerste consult.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Stichting U-Clinic is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
dermatologie
Blog