Anuskloof

Een anuskloof of anaalkloof (fissura ani) is een wondje in de anus. Deze wond zorgt voor pijnklachten tijdens het ontlasten en bloedverlies met de ontlasting. De pijn kan na het toiletbezoek nog wel een paar uur aanhouden. Mensen met een fissura ani zien er vaak tegen op om naar het toilet te gaan.

Hoe ontstaat de fissura ani?

Veel anale aandoeningen kunnen op alle leeftijden optreden. Sterker, juist jonge, sportieve mensen met een gespierde bekkenbodem krijgen last van fissura ani. Zij hebben vaak een sterke sluitspier die in geval van obstipatie (harde ontlasting) de ontlasting niet doorlaat. Door de druk op de wand van de anus kan daar een scheurtje ontstaan. Zo’n wondje geneest moeilijk, omdat het bij elke stoelgang opnieuw open gaat. Vandaar ook telkens weer die pijn.

Medicinale behandeling fissura ani

Als de proctoloog een anaalkloof vaststelt zal hij beginnen met een poging om met medicijnen de wond te dichten. U krijgt een zalf die de doorbloeding stimuleert en daardoor de bloedvoorziening naar de wond beter maakt. Tegelijk geeft hij een laxeermiddel om de ontlasting zachter te maken om zo de wond de kans te geven om te genezen.

Naam

Fissura ani behandelen met Botox

Mocht het met de zalf en het laxeermiddel niet werken, dan kan de proctoloog het ook met Botox proberen. Dat ontspant de kringspier waardoor het ontlasten sneller gaat en de druk op de wond vermindert.

anaalkloof

Fissura ani opereren

Het komt maar zelden voor dat we de anuskloof operatief aanpakken. Meestal lukt het wel om de wond te genezen met (een combinatie van) de hierboven beschreven methoden. Maar als het niet anders kan dan zal de proctoloog voorstellen om een operatieve ingreep te doen. Dat gebeurt onder algehele narcose, dus in het ziekenhuis. Uw eigen U-Clinic proctoloog blijft wel verantwoordelijk voor de procedure.

Last van pijn en bloedverlies bij het poepen? U-Clinic helpt

Omdat fissura ani een tamelijk onbekend kwaal is, zult u waarschijnlijk zelf niet weten dat u het hebt. U denkt bij pijn en bloedverlies eerder aan aambeien. Wat u precies mankeert, maakt ook eigenlijk niet uit. De gespecialiseerde proctologen van U-Clinic hebben de kennis én de ervaring om u snel en vakkundig te kunnen behandelen. Dat gaat op de bekende U-Clinic-manier. Met veel persoonlijke begeleiding, aandacht en ruimte voor uw eigen inbreng. Meer weten of een eerste afspraak maken? Neem contact op!

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |