Home > kennisbank > Acne

Acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die voornamelijk voorkomt tijdens de adolescentie, maar ook bij volwassenen. Het wordt gekenmerkt door ontstekingen van de talgklieren, waaronder mee-eters, puistjes en cysten. Acne is het meest voorkomend op het gezicht, maar kan ook voorkomen op de nek, borst, rug en schouders.

De oorzaak van acne is multifactoriëel, maar de belangrijkste oorzaak is een verstoorde werking van de talgklieren. De talgklieren produceren talg, ook wel bekend als olie, die de huid helpt hydrateren en beschermen. Bij acne patiënten, echter, produceren de talgklieren overmatig talg, waardoor de poriën verstopt raken. Dit kan leiden tot ontstekingen en infecties.

Andere factoren die bijdragen aan acne kunnen zijn hormonale veranderingen, genetische aanleg, stress, bepaalde medicijnen, en ongezonde voeding en levensstijl.

De symptomen van acne kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn mee-eters, puistjes en cysten. Acne kan leiden tot littekens en hyperpigmentatie, vooral bij ernstige gevallen.

De diagnose van acne wordt gesteld op basis van de patiënt klachten en een visuele inspectie van de huid. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor acne, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Deze kunnen onder meer bestaan uit topische retinoids, antibacteriële middelen, orale antibiotica, hormonale therapie, en chemische peeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat acne een chronische aandoening is die vaak terugkerend is. Preventie en behandeling van acne moeten daarom continu zijn. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, met een gezonde voeding en voldoende slaap en beweging. Ook het vermijden van onnodige huidirritatie, zoals het aanraken van de huid, kan helpen bij het voorkomen van acne.

Home > kennisbank > Acne

Acne

Acne krijg je niet alleen tijdens de puberteit, maar kan in elke levensfase voorkomen. De aandoening wordt vaak als ontsierend ervaren en werkt daarom ook gevoelens van onzekerheid op. Bovendien kunnen bij niet of slecht behandelde acne blijvende huidoneffenheden ontstaan in de vorm van bruine of rode vlekje (hyperpigmentatie), en littekens. Acne komt in vele vormen voor zoals mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels), en puistjes (pustels).

Hoe ontstaat Acne?

Acne ontstaat wanneer dode huidcellen en talg, of huidvet, van een persoon door een afgesloten talgklier niet kunnen afvloeien van de huid. De poriën zijn in feite verstopt door overmatige aanmaak van talg en gaan daardoor ontsteken. Dit gebeurt vaak op plekken zoals de borst, het gezicht en op de rug.