Home > kennisbank > Anale wratten / Condylomata

Anale wratten / Condylomata

Anale wratten, ook wel genitale wratten of condylomata genoemd, zijn een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). Deze wratten kunnen voorkomen op of rond de anus en de geslachtsdelen.

Symptomen van anale wratten kunnen variëren van kleine, onopvallende groeiingen tot grotere, zichtbare wratten die kunnen bloeden of jeuk veroorzaken. Soms kunnen ze ook pijn veroorzaken tijdens het ontlasting of geslachtsgemeenschap.

Anale wratten worden vaak overgedragen via seksueel contact, maar kunnen ook overgedragen worden door direct contact met de huid of slijmvliezen. Mensen met een verhoogd risico op het krijgen van anale wratten zijn degenen die seksueel actief zijn, degenen die meerdere seksuele partners hebben, en degenen die al eerder anale wratten hebben gehad.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor anale wratten. Cryotherapie, waarbij de wratten worden bevroren met vloeibare stikstof, is een veelgebruikte methode. Andere behandelingsopties zijn verwijdering met een scalpel, lasertherapie en medicijnen, zoals podofilox of imiquimod.

Het is belangrijk om te onthouden dat anale wratten kunnen terugkomen, zelfs na behandeling. Regelmatige controles bij de arts zijn daarom aanbevolen. In sommige gevallen kunnen anale wratten ook leiden tot kanker, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen.

Het is ook belangrijk om veilig te blijven in seksuele contacten, zoals het gebruiken van condoom of het beperken van het aantal seksuele partners om het risico op het krijgen van anale wratten te verminderen.

Als je vermoedt dat je anale wratten hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.