Home > kennisbank > Getromboseerde aambei

Getromboseerde aambei

Getromboseerde aambeien, ook wel bekend als bloedstolsels, zijn aambeien die gevuld zijn met bloedstolsels. Dit kan leiden tot ernstige pijn, zwelling en roodheid in het aangetaste gebied. Getromboseerde aambeien kunnen ontstaan als gevolg van een verstopping van de bloedvaten in de aambei, die kan worden veroorzaakt door constipatie, zittend werk, of veel staan.

Symptomen van getromboseerde aambeien kunnen onder meer pijn, zwelling, roodheid en een knobbeltje of massa in het aangetaste gebied zijn. Sommige mensen kunnen ook bloedverlies uit de anus ervaren.

Behandeling van getromboseerde aambeien kan bestaan uit het verwijderen van de bloedstolsels via een kleine chirurgische ingreep, of door het plaatsen van een rubber ring om de bloedstroom naar de aambei te stoppen. In sommige gevallen kan ook worden aangevuld met medicamenteuze behandeling, zoals ontstekingsremmers, om de pijn en ontsteking te verminderen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je een getromboseerde aambei hebt, aangezien deze aandoening kan leiden tot ernstige complicaties zoals infecties of gangreen als ze onbehandeld blijven.

Preventie van getromboseerde aambeien gaat het beste door een gezonde levensstijl te behouden, met voldoende beweging, een gezonde voeding en het vermijden van langdurig zitten of staan. Ook het regelmatig ontlasten van de darmen kan helpen om constipatie te voorkomen.

In het algemeen, getromboseerde aambeien zijn een ernstige aandoening die snel moet worden behandeld om complicaties te voorkomen. Raadpleeg je arts raadplegen als je symptomen hebt die kunnen wijzen op getromboseerde aambeien.