Home > kennisbank > Hirsutisme

Hirsutisme

Hirsutisme is een aandoening waarbij een persoon ongewenste haargroei heeft in gebieden van het lichaam waar haargroei normaal gesproken niet voorkomt of waar haargroei veel minder gebruikelijk is bij personen van hetzelfde geslacht en leeftijd. Dit kan zich voordoen op de bovenlip, kin, borst, rug, buik en dijen.

Er zijn verschillende oorzaken van hirsutisme, waaronder genetische aanleg, bepaalde medicijnen, en hormonaal onbalans. Hirsutisme wordt vaak geassocieerd met een overmatige productie van mannelijke hormonen, zoals testosteron.

Hirsutisme kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS) of een tumoren in de eierstokken of bijniers.

De diagnose van hirsutisme wordt vaak gesteld door een arts op basis van de patiënt klachten en fysiek onderzoek. Er kunnen bloed- of urineonderzoeken worden uitgevoerd om de hormonale niveaus te bepalen.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor hirsutisme, afhankelijk van de oorzaak. Deze kunnen onder meer bestaan uit orale anticonceptiva, androgenen blokkers, crèmes of gels met een haargroeiremmer, en laser- of elektro-epilatie.