Home > kennisbank > Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagels zijn een veel voorkomend probleem waarbij de nagelrand groeit in de huid van de teen, waardoor pijn, roodheid, zwelling en infectie kunnen ontstaan. Dit kan gebeuren aan een of meerdere tenen en kan zowel de grote teen als de kleine teen treffen.

De oorzaken van ingegroeide teennagels kunnen variëren, maar omvatten vaak het dragen van te strakke schoenen, verkeerde nagelverzorging, genetische aanleg of trauma aan de teen.

Symptomen van ingegroeide teennagels kunnen onder meer pijn, zwelling, roodheid en ontsteking rond de nagel zijn, evenals afscheiding van pus of bloed. In sommige gevallen kan een ingegroeide teennagel zich manifesteren als een zweer of abces in het aangetaste gebied.

Behandeling van ingegroeide teennagels kan bestaan uit het verwijderen van een deel van de nagel, het afsnijden van de nagelrand of het verwijderen van een deel van de nagelwortel. Dit kan worden gedaan door een podotherapeut of een arts.

In sommige gevallen kan ook worden aangevuld met medicamenteuze behandeling, zoals ontstekingsremmers, om de pijn en ontsteking te verminderen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken als u vermoedt dat u een ingegroeide teennagel heeft, aangezien deze aandoening kan leiden tot ernstige complicaties zoals infecties of gangreen als ze onbehandeld blijven.

Na de behandeling van ingegroeide teennagels is het belangrijk om de nagel te beschermen, de teen te houden droog en te vermijden te strakke schoenen dragen.

In het algemeen, ingegroeide teennagels zijn een ernstige aandoening die snel moet worden behandeld om complicaties te voorkomen. Raadpleeg je arts als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een ingegroeide teennagel.