Home > kennisbank > Marisken

Marisken

Marisken zijn afwijkingen van de normale structuur van de huid of slijmvliezen die vaak voorkomen bij mensen. Er zijn verschillende soorten marisken, waaronder wratten, moedervlekken, aambeien, genitale wratten en huidkanker.

Wratten zijn een van de meest voorkomende marisken. Ze zijn kleine, ronde of ovaalvormige groeiingen die vaak bruin of zwart van kleur zijn. Ze kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar zijn vaak te vinden op de handen, voeten en gezicht. Wratten ontstaan door een infectie met het humane papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor wratten, zoals cryotherapie, verwijdering met een scalpel, lasertherapie en medicijnen.

Moedervlekken zijn ook een veelvoorkomende maris. Ze zijn vaak bruin of zwart van kleur en kunnen van grootte variëren van een klein puntje tot groter dan een centimeter. Moedervlekken zijn meestal onschuldig, maar soms kunnen ze kwaadaardig worden. Mensen met een verhoogd risico op huidkanker, zoals degenen met een familiegeschiedenis van huidkanker of degenen die veel in de zon zijn geweest, moeten hun moedervlekken regelmatig laten controleren door een arts.

Aambeien zijn een andere veelvoorkomende maris. Ze zijn verwijde aderen in de anus en rectum die kunnen uitpuilen en pijn veroorzaken. Aambeien kunnen worden veroorzaakt door een verhoogde druk in de bloedvaten rond de anus, zoals bij constipatie of zwangerschap. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor aambeien, zoals crèmes, zetpillen en chirurgie.

Genitale wratten zijn een soort wratten die op of rond de geslachtsdelen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door het HPV-virus en kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor genitale wratten, waaronder cryotherapie, verwijdering met een scalpel en medicijnen.

Huidkanker is een ernstige maris die kan ontstaan als gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling van de zon. Er zijn verschillende soorten huidkanker, waaronder basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom.