Home > kennisbank > Onychomycose

Onychomycose

Onychomycose, ook wel bekend als schimmelnagels, is een aandoening waarbij een schimmel infectie de nagels van de voeten of handen aantast. Dit kan leiden tot verdikking, verkleuring, en brokkeligheid van de nagel. Schimmelnagels zijn een veel voorkomende aandoening, vooral bij mensen met diabetes of een verminderde bloedcirculatie, of wie vaak in vochtige omstandigheden werken.

De oorzaak van schimmelnagels is een infectie met een schimmel, meestal de schimmelsoorten dermatofyten of Candida. Deze infecties komen vaak voor in warme en vochtige omgevingen, zoals binnen schoenen of badkamers. Schimmelnagels kunnen ook ontstaan door een andere aandoening, zoals diabetes of een verminderde bloedcirculatie.

De symptomen van schimmelnagels omvatten verdikking, verkleuring en brokkeligheid van de nagel, soms kan er zelfs een wit of geelachtig uiterlijk zijn. Schimmelnagels zijn meestal pijnlijk en kunnen de groei van de nagel beïnvloeden.

De diagnose van schimmelnagels wordt gesteld op basis van de patiënt klachten en een visuele inspectie van de nagel. Er kan ook een stukje van de nagel worden genomen voor microscopisch onderzoek of een culturele test om de schimmelsoort te identificeren.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor schimmelnagels. Deze kunnen onder meer bestaan uit antischimmelmiddelen in de vorm van crèmes, tabletten of lacquers die op de nagel worden aangebracht. In sommige gevallen kan de arts ook adviseren om de nagel af te knippen of te verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat schimmelnagels een chronische aandoening zijn die vaak terugkerend zijn, zelfs na een succesvolle behandeling. Preventie van schimmelnagels is belangrijk, zoals het drogen van de voeten en het dragen van schone en ademende schoenen.