Home > kennisbank > Perianale fistels

Perianale fistels

Perianale fistels zijn abnormale kanalen die verbinding maken tussen de anus of endeldarm en de huid rond de anus. Deze fistels kunnen ontstaan ​​als gevolg van een infectie, ontsteking of chirurgie in het gebied van de anus.

Symptomen van perianale fistels kunnen onder meer pijn, zwelling, roodheid en ontsteking rond de anus zijn, evenals afscheiding van pus of bloed. In sommige gevallen kan een fistel zich manifesteren als een zweer of abces in het aangetaste gebied.

De diagnose van perianale fistels kan worden gesteld op basis van een fysiek onderzoek en aanvullende beeldvorming, zoals een MRI of CT-scan. Behandeling van perianale fistels kan bestaan uit het lokaliseren en dichtknijpen van de fistel, chirurgische verwijdering van de fistel of medicamenteuze behandeling om ontstekingen te verminderen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je een perianale fistel hebt, aangezien deze aandoening kan leiden tot ernstige complicaties zoals infecties of incontinentie als ze onbehandeld blijven.

In sommige gevallen kan een perianale fistel hervallen na behandeling. In dergelijke situaties kan de behandeling worden herhaald of kan een aanvullende behandeling worden overwogen, zoals immuun onderdrukkende medicatie.

Het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van de perianale fistel te identificeren en aan te pakken, zoals het behandelen van een ontsteking of infectie.

In het algemeen, perianale fistels zijn een ernstige aandoening die snel moet worden behandeld om complicaties te voorkomen. Raadpleeg je arts als je symptomen hebt die kunnen wijzen op een perianale fistel.