Home > kennisbank > Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een veel voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. PCOS wordt gekenmerkt door een overmatige productie van mannelijke hormonen, genaamd androgenen, en de vorming van cysten op de eierstokken.

De precieze oorzaak van PCOS is onbekend, maar er wordt gedacht dat erfelijkheid, verstoorde insulinegevoeligheid en ontstekingen een rol spelen.

De symptomen van PCOS kunnen variëren, maar komen vaak voor onregelmatige of afwezige menstruatie, overmatige haargroei (hirsutisme) en acne. PCOS kan ook leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, en verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

De diagnose van PCOS wordt gesteld op basis van de patiënt klachten, fysiek onderzoek, en laboratoriumonderzoek. Er kan bloedonderzoek worden gedaan om de hormonale niveaus te meten, en een echografie kan worden gedaan om de grootte en aantal cysten in de eierstokken te bepalen.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor PCOS, afhankelijk van de symptomen en doelen van de patiënt. Deze kunnen onder meer bestaan uit orale anticonceptiva, medicijnen om de insulinegevoeligheid te verbeteren, en medicijnen die de productie van androgenen verminderen. Lifestyle veranderingen zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen bij het beheren van de symptomen van PCOS.

Het is belangrijk om te realiseren dat PCOS een chronische aandoening is en dat de behandeling continu moet worden aangepast aan de veranderende symptomen van de patiënt. Het is belangrijk om regelmatig te overleggen met een arts om de behandeling aan te passen en het risico op complicaties te minimaliseren.