Home > kennisbank > Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie (SCT) is een behandelingsoptie voor varices, ook wel bekend als spataderen. Varices zijn uitgezette aderen die vaak voorkomen in de benen en die kunnen leiden tot symptomen zoals pijn, zwelling en vermoeidheid.

Sclerocompressietherapie is een procedure waarbij een sclerosant, ofwel een medicijn dat de ader afsluit, wordt geïnjecteerd in de ader. Hierna wordt een compressiebandage om de ader aangebracht, die druk uitoefent op de ader en helpt om de ader af te sluiten.

De procedure wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal ongeveer 30 minuten. Na de procedure moet je de compressiebandage gedurende enkele dagen dragen en is het belangrijk om het been te blijven bewegen om bloedstolsels te voorkomen.

Sclerocompressietherapie is een effectieve behandeling voor varices en kan vermindering van symptomen geven, zoals pijn, zwelling en vermoeidheid. Het kan ook helpen om recidieven van varices te voorkomen.

Een voordeel van Sclerocompressietherapie ten opzichte van andere behandelingen zoals chirurgie of endoveneuze laserbehandeling is dat er geen littekens zijn, minder pijn en minder hersteltijd.

Sclerocompressietherapie is een goede optie voor mensen met matige tot ernstige varices die symptomen ervaren en geen goede respons hebben gehad op conservatieve behandelingen zoals kousen dragen of oefentherapie.

Het is belangrijk om te onthouden dat varices kunnen terugkeren na behandeling, dus het is belangrijk om de risicofactoren voor varices te verminderen, zoals overgewicht, roken en langdurig staan ​​of zitten.