Home > kennisbank > Wratten

Wratten

Wratten zijn huidafwijkingen die worden veroorzaakt door een virus genaamd humane papillomavirus (HPV). Er zijn vele verschillende soorten HPV, waarvan sommige wratten veroorzaken op de huid en andere op de slijmvliezen. Wratten komen vaak voor op de handen en voeten, maar kunnen ook voorkomen op andere delen van het lichaam.

Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder:

  • Basaalcelcarcinoom: Dit zijn meestal roze, glanzende wratten die op de huid voorkomen. Ze zijn vaak klein en worden vaak verward met een moedervlek.
  • Plantaire wratten: Dit zijn wratten die voorkomen op de voeten, meestal op de zool of teen. Ze zijn vaak ruw en verhoornd van aard.
  • Genitale wratten: Dit zijn wratten die voorkomen op de geslachtsdelen of in de anus. Ze zijn vaak pijnlijk en kunnen leiden tot besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Wratten zijn besmettelijk en kunnen worden overgedragen via direct contact of via contact met een oppervlak of object dat besmet is met het virus.

De behandeling van wratten kan variëren, afhankelijk van de locatie en grootte van de wrat. Behandelingen omvatten:

  • Cryotherapie: Dit is een behandelingsoptie waarbij de wrat wordt bevroren met vloeibare stikstof.
  • Chemische peeling: Dit is een behandelingsoptie waarbij een chemische oplossing wordt gebruikt om de wrat te verwijderen.
  • Elektrocoagulatie: Dit is een behandelingsoptie waarbij elektriciteit wordt gebruikt om de bloedtoevoer naar de wrat te verminderen.
  • Chirurgische excisie: Dit is een behandelingsoptie waarbij de wrat wordt verwijderd door middel van een chirurgische ingreep.

Het is belangrijk om te weten dat wratten zich kunnen terugkeren na behandeling, dus het is belangrijk om te voorkomen dat het virus opnieuw wordt opgepikt. Dit kan gedaan worden door regelmatig handen te wassen, contact te vermijden met wratten van andere personen en door te vermijden contact met oppervlakken of objecten die besmet kunnen zijn.