Wat is een open been?

Ulcus cruris is een wond op het onderbeen die niet goed wil genezen. Dit heet ook wel een open been. Er kan een korst op zitten of er kan vocht uit komen. Voordat een open been ontstaat, zijn er vaak al afwijkingen aan het been. Meestal hebben mensen met een open been spataderen en vochtophopingen in de benen. Dit gaat gepaard met een moe en zwaar gevoel in de benen. Er kunnen vervolgens bruine verkleuringen en eczeem ontstaan, soms met verhardingen onder de huid. Door een kleine beschadiging van de huid – of spontaan – kan een zweer of wond ontstaan. Een open been ontstaat over het algemeen rond of boven de enkels. De wond is erg gevoelig voor infecties. Vanuit de randen of vanuit de bodem van de wond groeit de gezonde huid weer aan.

open been

Hoe wordt een open been behandeld?

Een open been veroorzaakt door een slecht functionerende ader

Bij de behandeling is het belangrijk dat de bloedstroom van het been naar het hart weer goed gaat lopen en dat het vocht en de afvalstoffen uit het been gaan. Dan geneest de wond vaak vanzelf. Hiervoor wordt een speciaal drukverband van de voet tot de knie aangelegd, dat bij de enkel de meeste druk uitoefent en bij de knie het minste. Daarnaast is het belangrijk om veel te lopen, omdat de kuitspier het bloed naar boven perst. Het speciale drukverband in combinatie met lopen zorgt ervoor dat het bloed naar boven wordt gepompt. Het drukverband wordt 1 tot 3 keer per week vervangen in het ziekenhuis of de kliniek, door de huisarts of door de huidarts. Deze verbandbehandeling kan een aantal maanden duren. Daarnaast is het belangrijk dat eventuele spataderen behandeld worden.

Als een open been genezen is, moet de patiënt overdag altijd een speciale elastische kous dragen. Dit voorkomt dat er weer vocht ophoopt in het been wat het risico op een open been verhoogt.

Als een open been niet wil genezen, kan er ook een huidtransplantatie gedaan worden. Hierbij wordt er een stuk huid (meestal van het bovenbeen) naar de wond getransplanteerd. Daarna volgt de behandeling met het drukverband waarbij de patiënt ook veel moet lopen.

Een open been veroorzaakt door een verstopte slagader

Als een slecht functionerende slagader de oorzaak is van het open been, proberen de artsen de verstopping te verwijderen. Dit moet operatief gebeuren. De verstopping kan verwijderd worden (dotteren) of er kan een omleiding in de slagader gemaakt worden (by-pass), waardoor het bloed de verstopping omzeilt.

Naam

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |