Ouderdomsvlekken behandelen

Een ouderdomsvlek is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Andere benamingen zijn ‘lentigo senilis’, ‘lentigo solaris’ of ‘levervlek’. Een licht huidtype (hebben mensen die moeizaam bruinen) en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden geven een verhoogd risico.

Hoe ontstaat het?

Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van ouderdomsvlekken en de mate van zonblootstelling, die de persoon gedurende het leven heeft gehad. Een ouderdomsvlek is een teken dat de huid zich vaak tegen (schadelijke) UV-stralen heeft moeten beschermen. Het is dus een uiting van huidveroudering. Ouderdomsvlekken vinden we ook bij personen die vanwege een huidziekte (zoals psoriasis of vitiligo) langdurig met PUVA therapie zijn behandeld en bij fanatieke zonnebank- gebruikers. Een ouderdomsvlek wordt niet vanzelf lichter door afwezigheid van de zon. Ook in de wintermaanden blijft deze zichtbaar.

Naam

Wat zijn de verschijnselen?

Op zon beschenen huiddelen, met name het gelaat, zien we een typisch egaal bruin gepigmenteerde, ovale of grillig begrensde vlakke pigmentvlek van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. Vaak zien we één of twee vlekken. Op de handruggen, armen en decolleté kan dit uitbreiden naar tientallen vlekjes.

Behandeling

Bij U-Clinic Cosmedilight wordt gebruik gemaakt van IPL (Intense Pulsed Light) om de ouderdomsvlek te behandelen. Door de donkere kleurstof (melanine) in de huid wordt de lichtflits geabsorbeerd, zodat de cel kapot gemaakt wordt en het pigment verpulverd. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf op. Na de behandeling zal de huid wat rood zijn en het kan plaatselijk licht zwellen. Het pigment zal donkerder van kleur zijn, dit is een goede reactie.

Resultaat

Vaak zijn 1 tot 3 behandelingen met een interval van 4 weken nodig om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Na de behandelingen wordt de ouderdomsvlek lichter van kleur en dus minder opvallend. Niet al het pigment is geheel te verwijderen. Op de afbeelding ziet u het resultaat na één behandeling.

Waar kan ik zelf op letten?

Een ouderdomsvlek is een teken van zonneschade, daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen om verdere beschadiging van de huid door UV- stralen te voorkomen. Daarom gelden hier de algemene zonadviezen. Gebruik dagelijks een zonbescherming met SPF 30 of hoger. Lycogel volstaat ook.

Voor en na de behandeling

U dient zes weken voor de behandeling en twee weken erna de zon te vermijden. Ga niet onder de zonnebank en maak geen gebruik van zelf bruinende crèmes. Gebruik een zonbescherming met SPF 50 als de zon schijnt.

ouderdomsvlekken

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

Algemene contactgegevens
Tel: 085 – 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl

Bekijk de >kaart<

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |