Hoe kom ik aan een perianale fistel?

Perianale fistels ontstaan uit een ontstoken kliertje in de anus, dat zich ontwikkelt tot een puist (abces). De pus van het abces moet ergens naar toe. Het zoekt een weg naar buiten en kan spontaan openbreken of door de chirurg geopend worden. Als het zich ledigt, blijft het gangetje bestaan. Dit is de fistel. Omdat de perianale fistel een open verbinding met de darm heeft, kan er steeds vocht of vuil uit komen. Een heel vervelende kwaal, die echter iedereen kan overkomen.

Diagnose en behandeling perianale fistels

De diagnose is eenvoudig. Een ervaren proctoloog herkent de perianale fistel meteen. Lastiger is het om de precieze gang van de fistel tussen de endeldarm en de huid rondom de anus te vinden. Dat kan een grillig traject zijn. Zo nodig wordt een echografie of MRI gebruikt om het traject van de fistel precies vast te leggen. Er zijn verschillende manieren om de fistel te behandelen, die allemaal neerkomen op goed open- en schoonmaken en afsluiten. Interessant is dat de behandeling bij mannen anders is dan bij vrouwen. Dat heeft te maken met de anatomie in het bekkengebied. Bij behandeling van de fistel bij een vrouwen moeten er koste wat het kost voorkomen zien te worden dat de kringspier beschadigt, omdat er dan groter risico op incontinentie is. Bij mannen is dit risico er ook, maar veel minder.

  !

  !

  !

  Simpele fistel: operatieve behandeling

  Een simpele perianale fistel die zich wat verder van de sluitspier bevindt kan (onder narcose) open worden gesneden om hem schoon te maken. Er blijft dan een ‘schone’ wond over, die in een paar weken vanzelf heelt.

  Mannen: behandeling perianale fistel met seton

  Bij complexe fistels nabij de sluitspier zijn mannelijke patiënten in eerste instantie geholpen met een zogenaamde ‘seton’. Dat is een draadje of elastiekje dat door de fistelgang en de anus wordt geregen en in een lus vast wordt geknoopt. De seton houdt de fistel mooi open, zodat eventuele holtes met pus goed leeg kunnen lopen. De fistel zal krimpen, zodat deze na een periode van 6 weken tot 3 maanden definitief kan worden behandeld.

  Vrouwen: behandeling perianale fistel met een verschuivingplastiek

  Dit is een vrij nieuwe maar succesvolle techniek, die behoorlijk wat vaardigheid van de behandelend arts vergt. Ook nu wordt er begonnen met een seton. Bij de definitieve operatie van de fistel wordt deze niet opengemaakt, maar wordt de opening aan de binnenkant afgesloten met een stukje slijmvlies van de endeldarm. Het gaat dus eigenlijk om een kleine transplantatie. Zo kan de sluitspier worden ontzien om het risico op incontinentie te verkleinen.

  Wat kunnen we voor u doen?

  Perianale fistels kennen zoveel vormen dat we niet vooraf kunnen zeggen wat in uw geval de juiste aanpak is. Dat moet blijken tijdens de diagnose. Het eerste gesprek inclusief voorlopige diagnose wordt in ieder geval vergoed door uw verzekeraar, al kan een eigen risico gelden. Tijdens deze intake bespreekt de specialist ook het behandelplan. Indien uw behandeling onder locale verdoving plaats kan vinden, wordt deze gelijk bij ons ingepland. Als u onder narcose moet worden geholpen, verwijzen we u door naar het ziekenhuis. Het probleem is in ieder geval goed te verhelpen, dus neem snel contact met ons op.

  U-Clinic locaties

  U-Clinic Amstelveen
  Asserring 184A
  1187 KL Amstelveen
  routeplanner

  > dermatologie
  > flebologie
  > proctologie

  U-Clinic Amsterdam
  Haarlemmerweg 25A
  1051 KN Amsterdam
  routeplanner

  > dermatologie
  > flebologie
  > proctologie

  U-Clinic Bussum
  Olmenlaan 159
  1404 DE Bussum
  routeplanner

  > flebologie
  > proctologie

  U-Clinic Hattem
  Eikenlaan 15
  8051 BD Hattem
  routeplanner

  > flebologie
  > proctologie

  Algemene contactgegevens
  Tel: 085 - 022 0580
  E-mail: info@u-clinic.nl
  Bekijk de >kaart<

  Openingstijden
  ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
  Avondpoli op afspraak

  © 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |