Wat kun je doen tegen schimmelnagels?

Een schimmelnagel is een infectie aan één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van ‘kalknagels’, en de officiële benaming is onychomycose. Schimmelnagels worden vaak als ontsierend ervaren. Bij kinderen komt het zeer zelden voor, maar bij volwassenen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15 tot 20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s).

Hoe ontstaat het?

Schimmelinfecties ontstaan met name in slecht groeiende nagels, vochtige nagels en beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen sporen van schimmels de kans om zich te verspreiden. Sporen van schimmels komen overal voor in uw omgeving, maar met name in gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Als vervolgens de voeten niet goed worden afgedroogd en de sokken weer aan worden gedaan, waarna u heel de dag in warme schoenen zit, is dit een goede bron voor het ontstaan van een schimmelinfectie. Wanneer u last heeft van een schimmelnagel, bent u zelf ook een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan sporen verspreiden die nog heel lang besmettelijk blijven.

Wat zijn de verschijnselen?

Eerst verkleurt de nagel wit/geel. Wanneer de schimmel dieper door dringt en de infectie erger wordt kan de nagel geelbruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. Soms laat hij gedeeltelijk of helemaal los.

Hoe werkt het?

Tijdens de behandeling wordt een laserstraal langzaam in een bepaald patroon over het nagelbed bewogen. De laser genereert warmte onder de nagel, waardoor de schimmelkolonie wordt vernietigd. Tijdens de procedure kunt u een lichte warmte/pijnsensatie voelen. De laserbehandeling duurt ongeveer 10 minuten per voet. Er zijn 2 tot 3 behandelingen nodig om een goed resultaat te kunnen bereiken. U kunt het eindresultaat niet onmiddellijk zien. Na ongeveer 8 weken kunt u al het eerste resultaat zien van een stukje heldere en gezonde uitgroei van de nagel. Het uiteindelijke resultaat is na een aantal maanden zichtbaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel(s).

Naam

Waar kan ik zelf op letten?

  • Vóórdat u een laserbehandeling kunt ondergaan is het belangrijk dat de nagels dun/glad gemaakt zijn. U kunt u nagels laten frezen bij een pedicure.
  • Verwijder uw nagellak voor u op de afspraak komt. Wij adviseren om oude nagellak en nagelvijlen weg te gooien, ook hierop zitten de sporen van schimmels.
  • Was uw beddengoed, sokken en badmat op 60 graden.
  • Neem schone sokken mee voor direct na de behandeling.
  • Laat eventuele huidschimmel eerst behandelen.
  • Denk aan een goede nabehandeling om herbesmetting te voorkomen.

Kosten en vergoedingen

De kosten voor een behandeling met de FOX laser is € 30,- per nagel voor de eerste behandeling. Voor de eerste behandeling geldt een maximum van € 200,-. De vervolgbehandeling kost € 20,- per nagel met een maximum van € 150,-.

De kosten van deze behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars.

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |