Huid beschadigd door de zon

Op delen van uw lichaam die vaak in de zon of onder de zonnebank zijn geweest kan de huid permanent beschadigd zijn waardoor ruwe plekjes kunnen ontstaan. Wij noemen dit ‘zonbeschadigde huid’ of ‘actinische keratosen’. Deze plekjes zijn op zichzelf onschuldig. In 5 tot 10% van de gevallen kunnen ze echter uitgroeien tot huidkanker. Het is dus zaak deze keratosen regelmatig te laten behandelen.

Zonbeschadigde huid herkennen

Actinische keratosen zien er uit als kleine ruwe plekjes, meestal in dezelfde kleur als uw huid, soms tot iets donkerder rood of bruin. Ze zijn enkele millimeters tot enkele centimeters groot. U vindt ze vooral op plekken huid die vaak in de zon zijn geweest. Op het gezicht, op de kale hoofdhuid, op de  handruggen en de onderarmen, en – vooral bij vrouwen – op de borst (het decolleté).

Actinische keratosen – diagnose

Een ervaren dermatoloog kan zo op het oog wel zien of u actinische keratosen hebt. Bij twijfelgevallen zal de dermatoloog onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid wegnemen en microscopisch onderzoeken.

Behandeling van actinische keratosen

De behandeling van zonbeschadigde huid is noodzakelijk omdat u het risico loopt dat zich ter plekke huidkanker ontwikkelt. Er zijn verschillende behandelmethoden, zoals bevriezen met vloeibare stikstof, een crème, of een speciale lichtbehandeling (fotodynamische therapie). Bij de meeste behandelingen wordt de huid rood en geïrriteerd of kunnen de plekjes eerst erger worden voordat ze verdwijnen. Na enkele dagen komt uw huid weer tot rust en is de actinische keratose verdwenen.

Wat kunt u zelf doen

Of u nu actinische keratosen hebt of (nog) niet, onze aanbevelingen zijn altijd gelijk: beperk blootstelling aan de zon of de zonnebank. Als u toch veel buiten bent of per se wilt zonnen, gebruik dan een crème met goede zonprotectiefactor om (verdere) beschadiging van uw huid te voorkomen. Helaas is de kans is groot dat er desondanks nieuwe plekjes ontstaan. Dan moeten we de behandeling herhalen.

Naam

Verdachte plekjes? Altijd langs komen.

Van alle mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft zo’n 80% actinische keratosen. De kans is dus groot dat ook u er last van hebt of krijgt. Vraag bij veranderingen in de structuur en de kleur van uw huid altijd even het advies van een dermatoloog. Het eerste consult wordt in ieder geval vergoed (denk om het eigen risico) en zelfs als er niks aan de hand blijkt, hebt u in ieder geval zekerheid. Is er wel een probleem, dan kan tijdige behandeling erger voorkomen. Voor de verzekering is wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Plekjes op geëxposeerde huiddelen? Neem contact op voor een afspraak.

Plan een afspraak in overleg met uw huisarts of neem rechtstreeks contact op. Bel (020) 686 8655 of gebruik onze speciale contactpagina.

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |