Home > blog > Ouderdomswratjes verwijderen

Ouderdomswratjes verwijderen

Wratjes werden bij U-Clinic altijd door de dermatoloog behandeld. Inmiddels zijn nu ook onze huidtherapeuten hiervoor opgeleid. Dit betekent voor u als patiënt dat het goedkoper is, aangezien het verwijderen van wratjes niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Onze huidtherapeuten vertellen meer over ouderdomswratjes:

Ouderdomswratjes

Een ouderdomswratje (met een moeilijk woord verruca seborrhoica) is een van de meest voorkomende vormen van goedaardige wratjes op de huid die voornamelijk bij blanke mensen en na het veertigste levensjaar ontstaan. 
In het begin zijn plekjes vaak klein en licht van kleur. Later kunnen ze groter, dikker en donkerder worden; ze zullen echter nooit kwaadaardig worden. Ze kunnen rond of ovaal zijn, voelen een beetje ruw aan en het lijkt alsof ze op de huid geplakt zijn. Ouderdomswratten kunnen jeuken. Soms is er maar een enkele aanwezig, maar kunnen er geleidelijk meer worden. Een ouderdomswrat verschijnt meestal op het gezicht of de romp, maar kunnen overal zitten.

Oorzaak

De oorzaak van ouderdomswratten is onbekend, maar ze nemen in aantal toe met de leeftijd. Ouderdomswratjes zijn geen echte wratten en dus ook niet besmettelijk, omdat ze niet door een virus zijn ontstaan.

Behandeling

De behandeling is relatief eenvoudig. Ouderdomswratten worden bij voorkeur verwijderd door middel van curettage of cryotherapie. Bij curettage wordt de wrat als het ware weggeschraapt met een ringvormig mesje. De huid wordt eerst verdoofd met een koude spray. Cryotherapie is het bevriezen van huid, dit doet bij ons alleen de dermatoloog.

Als de wrat is verwijderd blijft er een oppervlakkig wondje achter, dat wordt afgeplakt met een pleister. Er ontstaat een schaafwondje. Soms kan er een littekentje achterblijven of een lichte verkleuring van huid.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling van ouderdomswratjes niet, omdat er meestal geen medische noodzaak ten grondslag ligt, het is een puur cosmetische behandeling.