Home > blog > Verantwoord zonnen; bescherm uw huid!

Verantwoord zonnen; bescherm uw huid!

De dagen worden weer langer, het zonnetje laat zich vaker zien, wij Nederlanders vinden dat over het algemeen heerlijk. De zon heeft een positieve invloed op ons humeur, en zorgt voor aanmaak van Vitamine D. Maar dit zijn allemaal voordelen op de korte termijn. Op de lange termijn kan te veel zon huidkanker veroorzaken. Dermatoloog Lidian Lecluse vertelt ons meer.

Huidschade

“De directe gevolgen van te veel zon kennen we allemaal, een rode verbrande huid, in extreme gevallen met blaren. Maar het verbranden van de huid kan op latere leeftijd resulteren in huidkanker. Zichtbare huidschade ontstaat na vele jaren. U kunt dit herkennen aan levervlekken op de huid, ruwe rode vlekjes met witte korstjes, glanzende bultjes of niet genezende wondjes.

Zonnebrand insmeren

Verbranden op kinderleeftijd is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van huidkanker. Daarom is het bij kinderen van zeer groot belang om hen te beschermen tegen de zon. Kinderen tot een jaar sowieso niet blootstellen aan de zon. Oudere kinderen goed insmeren met een hoge beschermingsfactor.

UV Bescherming

Volwassenen adviseer ik om dagelijks factor 15 te gebruiken, dit komt tegenwoordig heel gemakkelijk in veel dagcrèmes. Als u op vakantie gaat, of gaat sporten minimaal factor 30. Het volgende schema kunt u hanteren hoe lang u maximaal in de zon kunt blijven zonder bescherming. Dit is afhankelijk van uw huidtype en de zonkracht.

Huidtype 1

 • Lichte huid, vaak sproeten, haar rossig of lichtblond haar, lichte kleur ogen
 • 67 minuten gedeeld door de zonkracht

Huidtype 2

 • Lichte huid, blond haar, lichte ogen
 • 100 minuten gedeeld door de zonkracht

Huidtype 3

 • Licht getinte huid, donker tot bruin haar, vrij donkere ogen
 • 200 minuten gedeeld door de zonkracht

Huidtype 4

 • Getinte huid, donker haar, donkere ogen. Mediterrane type
 • 300 minuten gedeeld door de zonkracht

Tips:

 1. Op de website Sunwiser.nl kunt u de zonkracht van de dag zien
 2. Heeft u vaak strijd met uw kind over insmeren? Trek ze een UV pakje aan. Deze zwemkleding beschermt tegen de zon.
 3. De zonnebank is geen gezond alternatief als u toch graag een kleurtje op uw huid wilt. Onderzoek toont aan dat het gebruik van de zonnebank een extra risico op huidkanker geeft.