Home > blog > Scheurtje in mijn anus

Scheurtje in mijn anus

Wat merk ik van scheurtjes in mijn anus?

Scheurtjes in de anus kunnen leiden tot verschillende symptomen die je kunt ervaren tijdens en na het passeren van ontlasting. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn tijdens de stoelgang: Het hebben van een scheurtje in de anus kan een stekende of brandende pijn veroorzaken tijdens het poepen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan enige tijd aanhouden na de stoelgang.
 • Bloeding: Scheurtjes in de anus kunnen bloedingen veroorzaken, waarbij je bloed op het toiletpapier kunt opmerken of bloedsporen in de ontlasting kunt zien. Het bloed is meestal helder rood van kleur.
 • Jeuk en irritatie: De beschadiging van het gevoelige slijmvlies in de anus kan leiden tot jeuk en irritatie rond het anale gebied. Dit kan zorgen voor een constant gevoel van ongemak en de drang om te krabben.
 • Spasmen en samentrekkingen: Na een anale fissuur kunnen de spieren rond de anus samentrekken en spasmen veroorzaken. Dit kan extra pijn en ongemak veroorzaken, zelfs als je niet naar het toilet gaat.

Hoe kunnen scheurtjes in mijn anus ontstaan?

Anus scheurtjes kunnen om verschillende redenen ontstaan. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
Harde ontlasting:

 • Het passeren van harde, droge ontlasting kan te veel druk op de anus uitoefenen, waardoor scheurtjes ontstaan.
 • Chronische constipatie: Langdurige constipatie kan leiden tot overmatige druk op de anus en het rectale gebied, wat de kans op het ontwikkelen van scheurtjes vergroot.
 • Diarree: Frequente episodes van diarree kunnen het gevoelige anale weefsel irriteren en beschadigen, wat kan resulteren in anale fissuren.
 • Anale seks: Onbeschermde anale seks of ruwe penetratie kan het anale weefsel beschadigen en scheurtjes veroorzaken.
 • Spasmen van de anale sluitspier: Overmatige samentrekkingen van de anale sluitspier kunnen scheurtjes in de anus veroorzaken.

Wat kan ik tegen scheurtjes in mijn anus doen? (behandeling)

Bij het behandelen van scheurtjes in de anus is het belangrijk om te streven naar verlichting van pijn en het bevorderen van genezing. U-Clinic is een gespecialiseerde kliniek voor proctologie en biedt expertise en geavanceerde behandelingen voor anale aandoeningen, waaronder scheurtjes in de anus.

Onze specialisten begrijpen dat scheurtjes in de anus een pijnlijke en vaak hinderlijke aandoening kunnen zijn. Ze hebben uitgebreide ervaring in het diagnosticeren en behandelen van anale fissuren en kunnen een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van jouw specifieke situatie.

De behandelingen bij U-Clinic zijn gericht op het verminderen van pijn, het bevorderen van genezing en het voorkomen van terugkerende scheurtjes. De experts gebruiken geavanceerde technieken en moderne behandelmethoden, waaronder:

 1. Fissurectomie: Dit is een chirurgische ingreep waarbij het scheurtje in de anus wordt verwijderd. Het doel is om de genezing te bevorderen en pijn te verlichten.
 2. Sfincterotomie: In sommige gevallen kan een sfincterotomie worden uitgevoerd om de spanning in de anale kringspier te verminderen. Dit kan helpen om de genezing te bevorderen en pijn te verminderen.
 3. Laserbehandeling: U-Clinic maakt gebruik van geavanceerde laserbehandelingen om scheurtjes in de anus te behandelen. Deze behandelingen zijn nauwkeurig en zorgen voor minimale weefselschade en een snellere genezing.

Het team van U-Clinic begrijpt dat een persoonlijke benadering en een comfortabele omgeving essentieel zijn bij de behandeling van anale aandoeningen. Ze streven naar een open en vertrouwelijke communicatie, waarbij je alle ruimte hebt om je vragen en zorgen te bespreken.

Als je last hebt van scheurtjes in de anus en geïnteresseerd bent in de gespecialiseerde behandelingen van U-Clinic, kun je een afspraak maken voor een consult. Een ervaren proctoloog zal je onderzoeken en samen met jou een behandelplan opstellen dat het beste past bij jouw specifieke situatie. Neem contact op met U-Clinic voor meer informatie over het behandelen van scheurtjes in de anus en de beschikbare behandelopties. Jouw welzijn en comfort staan bij hen centraal.