Home > blog > Wat is bloed bij ontlasting?

Wat is bloed bij ontlasting?

Mogelijke oorzaken van bloed bij ontlasting

Mogelijke oorzaken van bloed bij ontlasting kunnen variëren, en het is belangrijk om de onderliggende aandoening te identificeren. Bloed in de ontlasting kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn: aambeien, anaalfissuur en ontsteking en/of infecties. Hoewel bloed bij ontlasting vaak alarmerend kan zijn, is het essentieel om te begrijpen dat het niet altijd duidt op een ernstige medische aandoening. Niettemin moet het niet genegeerd worden en is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke oorzaken van bloed bij ontlasting:

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectale gebied en kunnen bloedingen veroorzaken tijdens de stoelgang. Ze zijn vaak het gevolg van druk op de aderen door bijvoorbeeld langdurig persen, verstopping of zwangerschap. Aambeien kunnen leiden tot bloed bij ontlasting, waarbij het bloed meestal helderrood is en opvalt op het toiletpapier of in de toiletpot. Het bloeden treedt meestal op tijdens of na de stoelgang.

Anusfissuur

Een anaalfissuur is een scheurtje of wondje in het slijmvlies van de anus, meestal als gevolg van harde ontlasting of trauma tijdens de stoelgang. Het kan gepaard gaan met helderrood bloed op het toiletpapier of in de ontlasting. Anaalfissuren kunnen optreden als de anus overmatig wordt uitgerekt of als er sprake is van een te harde ontlasting. Het bloeden bij een anusfissuur is vaak licht en treedt op tijdens de stoelgang.

Ontsteking en/of infecties

Ontstekingen of infecties in het maag-darmkanaal, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, kunnen bloedingen veroorzaken. Bepaalde bacteriële of virale infecties kunnen ook bloed in de ontlasting veroorzaken. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals buikpijn, diarree, koorts of gewichtsverlies. Het bloed bij ontlasting kan verschillen in kleur, van helderrood tot donkerder, afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking of infectie.

Klachten die je kunt ervaren

Naast het zien van bloed in de ontlasting kunnen er andere klachten optreden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit kunnen symptomen zijn zoals:

  • Pijn of ongemak tijdens de stoelgang;
  • Jeuk rond de anus;
  • Veranderingen in de stoelgang (bijvoorbeeld diarree of verstopping) of;
  • Aanhoudend ongemak in de buik.

Advies en behandeling

Als je bloed bij ontlasting opmerkt, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of specialist in proctologie, zoals een proctoloog of gastro-enteroloog. Maak een afspraak bij U-Clinic en kom in contact met een ervaren proctoloog of gastro-enteroloog die een juiste diagnose kan stellen en een passende behandeling aanbeveelt op basis van de onderliggende oorzaak. Hoewel bloed bij ontlasting niet altijd duidt op een ernstige medische aandoening, moet het niet genegeerd worden. Een arts zal waarschijnlijk beginnen met een lichamelijk onderzoek en aanvullende diagnostische tests om de oorzaak vast te stellen. Dit kan een endoscopie, een colonoscopie, bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek omvatten. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de specifieke aandoening, en kan bestaan uit medicatie, veranderingen in levensstijl, dieetadvies of in sommige gevallen chirurgische ingrepen. De behandeling bij U-Clinic is gericht op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Met de professionele zorg en expertise van U-Clinic kun je rekenen op een persoonlijke aanpak en een effectieve behandeling.