Home > blog > De oorzaak van spataderen

De oorzaak van spataderen

Spataderen zijn niet alleen een cosmetisch ongemak, maar voor velen ook een bron van fysieke ongemakken en zelfs pijn. Het kan ontmoedigend zijn wanneer na verschillende behandelingen de spataderen steeds weer terug lijken te komen. Maar wat als we je vertellen dat er een dieperliggende oorzaak kan zijn die over het hoofd wordt gezien?

Pelvic Congestion Syndrome (PCS)

Bij U-Clinic streven we ernaar om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaak van spataderen aan te pakken. Recentelijk hebben we een belangrijke ontdekking gedaan die een nieuw perspectief werpt op dit veelvoorkomende probleem: bekkencongestie, ook wel bekend als Pelvic Congestion Syndrome (PCS).

Een van onze patiënten deelde haar verhaal, waarbij ze teleurgesteld was na talloze behandelingen elders die geen blijvende verlichting boden. Pas toen ze bij U-Clinic kwam, werd de onderliggende oorzaak van haar spataderen geïdentificeerd: bekkencongestie. Dit verklaarde waarom eerdere behandelingen alleen gericht waren op de symptomen in haar benen, zonder de ware bron van het probleem aan te pakken.

Het is een feit dat veel patiënten met spataderen worden gezien door artsen die niet gespecialiseerd zijn in veneuze aandoeningen. Vaak zijn deze artsen vaatchirurgen, die voornamelijk gericht zijn op arteriële problemen. Hierdoor kan de onderliggende oorzaak van spataderen over het hoofd worden gezien, wat kan leiden tot suboptimale behandelingen en terugkerende problemen.

Holistische benadering

Bij U-Clinic geloven we in een holistische benadering van spataderen, waarbij we niet alleen naar de symptomen kijken, maar ook naar de verborgen verbindingen elders in het lichaam. Zoals een van onze patiënten treffend opmerkte: “Defecte aderen, die er zo problematisch uitzien in mijn benen, functioneren nu plotseling perfect aan de bovenkant van mijn dij, waar ze in mijn lichaam verdwijnen.”

Onze expertise en geavanceerde diagnostische technieken stellen ons in staat om de onderliggende oorzaak van spataderen te identificeren en gepersonaliseerde behandelplannen op te stellen. Met de juiste kennis en apparatuur zijn we volledig toegerust om patiënten te helpen bij het begrijpen en behandelen van spataderen, voor langdurige verlichting en een betere kwaliteit van leven.

Maak een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak bij U-Clinic en ontdek zelf het verschil dat een holistische benadering kan maken in de behandeling van spataderen. Laat ons u helpen de onderliggende oorzaak van uw spataderen aan te pakken, voor een leven vrij van ongemakken en zorgen.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van spataderen?
Spataderen komen bij sommige mensen vaker voor dan anderen. De volgende factoren spelen een factor in jouw kans op spataderen.

  • Familiegeschiedenis
  • Leeftijd
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Trombose

Wat kun je zelf doen tegen spataderen?
Mensen met een staand beroep meer kans op spataderen vanwege de druk die regelmatig wordt gelegd op hun kuitspieren. Knellende schoenen kunnen ook resulteren in zuurstofarm bloed, waardoor de aderen gaan verwijden om meer zuurstof te kunnen vervoeren.

Kunnen spataderen ook weer verdwijnen?
De kans op spataderen neemt toe met leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op spataderen. Dit is omdat je aderen al een stuk langer bloed door het lichaam aan het pompen is. 

Is lopen goed tegen spataderen?
Mensen met een staand beroep meer kans op spataderen vanwege de druk die regelmatig wordt gelegd op hun kuitspieren. Knellende schoenen kunnen ook resulteren in zuurstofarm bloed, waardoor de aderen gaan verwijden om meer zuurstof te kunnen vervoeren.

Lees meer over spataderen en de behandelingen