Home > blog > Hoe om te gaan met slecht slapen door spataderen: 5 Tips

Hoe om te gaan met slecht slapen door spataderen: 5 Tips

Weinig dingen kunnen zo frustrerend zijn als een nacht van woelen en draaien, worstelend om een comfortabele houding te vinden. Als je je afvraagt of de pijn van je spataderen je ‘s nachts wakker houdt, ben je niet alleen. Gelukkig zijn er enkele oplossingen die je kunnen helpen je nachtrust te verbeteren en de pijn en rusteloosheid in je benen te verlichten.

  1. Slaaphoudingen die helpen
    Specifieke slaaphoudingen kunnen je helpen beter te slapen, ondanks de symptomen van je spataderen. Probeer bijvoorbeeld een kussen onder je matras te plaatsen om je benen ongeveer 10 cm omhoog te brengen. Dit helpt de zwelling in je benen te verminderen en bevordert een betere bloedstroom naar je hart, waardoor pijn en zwelling worden verminderd.
  2. Draag compressiekousen
    Compressiekousen kunnen een goede optie zijn voor mensen die moeite hebben met slapen vanwege spataderen. Deze kousen helpen de bloedsomloop te verbeteren door geleidelijke compressie toe te passen, waardoor het bloed terug naar het hart wordt geduwd en zwelling wordt verminderd. Hoewel ze geen permanente oplossing zijn, kunnen ze wel tijdelijke verlichting bieden.
  3. Stretch en hydrateer
    Dagelijkse stretching kan helpen voorkomen dat je spieren ‘s nachts strak worden en bevordert een gezonde bloedstroom. Daarnaast is voldoende hydratatie belangrijk om de pijn in je aderen ‘s nachts te minimaliseren. Let op je urinekleur om ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt zonder vlak voor het slapengaan te veel te drinken.
  4. Overweeg spataderbehandeling
    Als je ‘s nachts pijn of rusteloosheid in je benen ervaart, is het misschien tijd om je aderen te laten controleren. Een spataderspecialist kan de ernst van je aderproblemen beoordelen en de beste behandeloptie voor je bepalen na een duplex-echografie.
  5. Let op symptomen
    Symptomen van spataderen kunnen ‘s nachts verergeren, vooral als je in rust bent. Let op tekenen zoals krampen, pijn en jeuk aan de benen, die kunnen wijzen op aderaandoeningen. Rusteloze benen syndroom (RLS) kan vergelijkbare symptomen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je je aderspecialist op de hoogte brengt van alle symptomen die je ervaart.

Hoewel spataderen je slaap kunnen verstoren, zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan en je nachtrust te verbeteren. Door deze tips te volgen en professioneel advies in te winnen, kun je de pijn en ongemakken van spataderen verminderen en weer genieten van een goede nachtrust. Bij U-Clinic staan onze ervaren specialisten klaar om je te helpen op je reis naar een betere veneuze gezondheid. Maak een afspraak en zet de eerste stap naar een goede nachtrust en gezonde aderen.

Veelgestelde vragen

  • Hoe slaap je met spataderen?
    Om comfortabel te slapen met spataderen, wordt aangeraden je benen iets hoger te leggen dan je hart, bijvoorbeeld door een kussen onder je benen te plaatsen. Dit kan de bloedcirculatie verbeteren en de druk in je aderen verminderen, waardoor symptomen zoals pijn en zwelling worden verlicht.
  • Wat verergert spataderen?
    Spataderen kunnen verergeren door factoren zoals langdurig staan of zitten, overgewicht, gebrek aan beweging, zwangerschap, en genetische aanleg. Ook het dragen van strakke kleding die de bloedcirculatie beperkt, kan spataderen verergeren.
  • Welke klachten horen bij spataderen?
    Typische klachten bij spataderen zijn pijnlijke of zware benen, zwelling, jeuk, branderig gevoel, en zichtbare opgezwollen aderen. In ernstige gevallen kunnen spataderen leiden tot huidverkleuring, eczeem, of zelfs zweren.
  • Wat is het beste middel tegen spataderen?
    Het beste middel tegen spataderen hangt af van de ernst van de aandoening. Voor mildere gevallen kunnen compressiekousen en levensstijlaanpassingen, zoals meer bewegen en gewicht verliezen, effectief zijn. Voor ernstigere spataderen kunnen medische behandelingen zoals sclerotherapie, lasertherapie, of chirurgie nodig zijn. Een specialist kan de meest geschikte optie adviseren.