Geen controle over ontlasting

Anale incontinentie (verminderde controle over de ontlasting) kan voorkomen als gevolg van een zwakke kringspier of door verzakking van de endeldarm. We spreken dan van bekkenbodem-problematiek. Veel van deze klachten kunnen het gevolg zijn van een zware bevalling en schade aan de sluitspier tot wel 20 of 30 jaar eerder. Heel oude schade, die pas op latere leeftijd tot problemen leidt. Ook neurologische problemen kunnen incontinentie veroorzaken.

Diagnose door meerdere specialisten

Bij bekkenbodem-problematiek spelen soms zo veel factoren mee dat er eigenlijk meerdere specialisten naar moeten kijken. Als gevolg van verslapping van spieren kunnen verschillende organen in de bekkenbodem gaan verzakken. Welke gebieden dit precies betreft is niet makkelijk vast te stellen. De proctoloog van U-Clinic zal voor een juiste diagnose indien nodig de hulp inroepen van collega’s uit andere vakgebieden, zoals de gynaecoloog, de uroloog of de bekkenbodem-fysiotherapeut. Gecombineerde onderzoeken en metingen kunnen uitwijzen waar de klachten vandaan komen. Uw proctoloog houdt de regie, en neemt ruim de tijd om u alles uit te leggen, eventueel aan de hand van tekeningen en modellen.

Rectum Prolaps

Een ‘prolaps’ is een uitstulping van de endeldarm, die daardoor bijvoorbeeld deels door de anus naar buiten komt. De verzakking moet worden ‘opgehaald’ en vastgemaakt onder narcose.

Naam

Rectocele

Een prolaps van de endeldarm in de vagina is een rectocele. In deze verzakking kan ontlasting achterblijven, waardoor u continu aandrang blijft voelen. Dit probleem kan eigenlijk alleen door een operatie verholpen worden. Dat is het werk van de gynaecoloog. De proctoloog zal u in dat geval doorverwijzen.

Bekkenbodem-problematiek

Neurologische problemen

Als uw incontinentie het gevolg is van een hersenbloeding of beroerte kan de proctoloog u helaas niet genezen met een technische ingreep. Wellicht dat revalidatie en spieroefeningen soelaas kunnen bieden. Zo niet, dan moet u gaan denken aan een stoma, om de ontlasting op te vangen vóór ze de anus bereikt.

Niet te lang wachten

Bekkenbodem-problematiek als gevolg van verzwakking en verzakking kan in een vroeg stadium soms door spieroefeningen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut verholpen worden. Er is dan geen operatie nodig. Reden genoeg om bij aanhoudende – zelfs uiterst lichte – incontinentie zo snel mogelijk een afspraak te maken met de proctoloog. U vindt ons via deze contactpagina. Het eerste consult wordt vergoed door de verzekering, als u een verwijsbrief van de huisarts meeneemt.

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |