Home > Chirurgie > Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel, oftewel unguis incarnatus, is een huidziekte en kan veel problemen veroorzaken. Lopen kan pijn doen, ontstekingen komen vaker voor en het ziet er simpelweg gewoon niet mooi uit als je teenslippers aan wilt doen. Een ingegroeide teennagel komt het meest voor bij de grote teen. Veel mensen willen van hun pijnlijke teen afkomen en laten hun ingegroeide nagel verwijderen.

Bij U-Clinic kunnen wij jouw ingegroeide teennagel in overleg met jou behandelen. Leer hieronder meer over een ingegroeide teennagel behandelen, de oorzaak en hoe je het in de toekomst kan voorkomen.

Wat is een ingegroeide teennagel

Je hebt een ingegroeide teennagel wanneer de binnenrand of buitenrand van je nagel groeit of is gegroeid in de huid. Dit kan veel irritatie en pijn veroorzaken en maakt je sneller vatbaar voor een ontsteking. Verder vinden veel mensen het er ook niet leuk uitzien en dragen daarom niet altijd de schoenen die ze willen dragen.

Er kunnen verschillende oorzaak zijn voor een pijnlijke teen, maar de meest voorkomende is het te kort trimmen van de teennagels. De nagel kan dan onder de huid gaan groeien en de huid kan over de nagel heen gaan vouwen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld het dragen te smalle schoenen of schoenen die niet de juiste afwijking hebben voor jouw voetvorm. De teennagel zelf kan ook een afwijking hebben tijdens het groeien. Hij kan namelijk te veel of te weinig buigen en daardoor steeds zijn weg terug vinden onder de huid.

Wanneer een teennagel is gaan ontsteken door het te diep nestelen in de huid kan dat veel problemen met zich meedragen. Een ontstoken teennagel doet namelijk veel pijn voor de drager tijdens het lopen en staan. De huid ziet er rood en gezwollen uit en het gebied om de nagel heen gaat verdikken. Uiteindelijk kan er zelfs pus uit de huid en nagelwal komen als gevolg van overmatige celverdeling.

Een ingegroeide teennagel kan op meerdere manieren behandeld worden, zoals met een nagelbeugel, het versmallen van de nagel of door de nagel geheel te verwijderen. 

Wij gaan graag met jou in overleg over welke behandeling het beste past bij jouw aandoening. 

Wat te doen bij ingegroeide nagel?

In sommige gevallen kan je een ingegroeide nagel zelf verhelpen. Dit kun je doen door de nagel bijvoorbeeld recht af te knippen. Je kunt dus gewoon zelf bijhouden wanneer de nagel de verkeerde kant op gaat groeien en knipt hem recht voordat hij gaat ontsteken. Om een ontsteking verder te voorkomen kan je ook je ingegroeide nagel operatief verwijderen. Bij een ingegroeide teennagel operatie wordt dan de nagel half of zelfs helemaal verwijderd zodat de huid niet maar kan gaan ontsteken. 

Verder is het ook aangeraden om schoenen te dragen die niet strak zitten of krap zitten, want dit maakt de kans op een afwijkende nagel groter. Laat je nagel ook met rust als hij eenmaal ontstoken is. De bacteriën op je hand kunnen de ontsteking namelijk alleen maar erger maken. 

Wanneer je teennagel eenmaal ontstoken is, kun je hem niet zelf behandelen. Het is dus belangrijk om een ontstoken teennagel te voorkomen in plaats van de behandelen. Een ingegroeide kan wel door een proctoloog op meerdere manieren behandeld worden, zoals het versmallen van de nagel of door de nagel geheel te verwijderen. Hierdoor kan de nagel niet meer scheefgroeien. Ook kan de arts de nagel rechttrekken met een met een nagelbeugel.

Een U-Clinic proctoloog kan samen met jou besluiten welke behandeling het beste is voor jouw situatie en klachten. Voor verdere vragen of het plannen van een afspraak kun je gerust contact met ons opnemen.

Ingegroeide teennagel behandelen

Veel mensen willen hun ingegroeide teennagel behandelen. Echter is het meestal al te laat wanneer je teen al ontstoken is. Hier zijn de meest algemene manieren van een ingegroeide teennagel behandeling:

Kort knippen van de nagelrand

Jij of de arts kan de nagelrand kort knippen. Dit verwijdert de pijnlicht of volledig. Doordat de nagel te ver doorgroeit ontstaat een ingegroeide teennagel. Als dit dus wordt bijgehouden krijgt de nagel geen kans om onder de huid te komen.

Een gaasje

Tijdens deze behandeling wordt de omliggende huid naast de nagel beschermd met een dun gaasje of watje dat in de nagelwal wordt geplaatst. 

Een nagelbeugel 

Een nagelbeugel wordt gebruikt wanneer het probleem de buiging van de nagel is. De nagelbeugel zet dus de nagels recht. Deze moet meerdere keren worden herplaatst om effectief te zijn.

Het versmallen van de nagel 

Wanneer de nagel zodanig ingroeit dat het regelmatig ontsteekt, kiest de behandelende arts vaak voor het versmallen van de nagel. Zowel de wortel van de nagel als de nagelrand kunnen worden weggesneden. De nagel wordt dan zodanig behandeld zodat hij niet opnieuw aangroeit en er een smallere nagel overblijft.

De nagel (gedeeltelijk) verwijderen. 

De arts kan er ook voor kiezen om de nagel te verwijderen of gedeeltelijk te verwijderen met een ingegroeide teennagel operatie.  

Probeer na deze behandelingen schoenen die strak zitten te vermijden en te letten op de groei van je nagel om toekomstige ontstekingen te voorkomen.

Een U-Clinic proctoloog kan samen met jou besluiten welke behandeling het beste is voor jouw situatie en klachten. Voor verdere vragen of het plannen van een afspraak kun je gerust contact met ons opnemen.

Ingegroeide teennagel voorkomen

Wil jij een ingegroeide teennagel voorkomen? Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om het ingroeien van een teennagel te voorkomen. Je hoeft dus niet meteen een behandeling te ondergaan wanneer je er op tijd bij bent.

Lees hieronder een paar manieren om ingegroeide teennagel te voorkomen:

Draag de juiste schoenen

Draag geen schoenen die strak zitten en je teennagel een bepaalde kant op duwen. Dit duwt namelijk de teennagel terug in de huid en ben je weer terug bij af.

Let erop of je nagel de juiste kant op groeit

Als je opmerkt dat je teennagel een afwijkende stand begint aan te nemen is het aangeraden om een beugeltje te laten aanbrengen bij onze podotherapeut. Zo groeit de punt van je nagel over het nagelbed. 

Teennagels recht afknippen

Als je je teennagels recht afknipt voorkom je dat je nagels verder naar de zijkant en in de omliggende huid gaan groeien.

Geef het rust

Zit niet constant aan je ingegroeide teennagel of de teen. Dit kan eventuele ontstekingen alleen maar erger maken door de introductie van verschillende bacteriën.

Heb jij verdere vragen over jouw ingegroeide nagel of wil je er graag vanaf? Bij U-Clinic zijn onze proctologen gespecialiseerd in hun vak en gaan wij samen met jou in gesprek om te kijken welke ingreep het beste bij jou en jouw klachten past. Plan dus gerust een afspraak bij ons in en wij kijken samen wat U-Clinic voor jou kan betekenen.

Blog