Home > Dermatologie > Huidkanker > Excisie melanoom

Excisie melanoom

Heb jij een verdachte vlek die twijfel oproept of simpelweg een moedervlek die je niet zo mooi vindt? Laat je moedervlekken bekijken door de huisarts of een U-Clinic dermatoloog. Onrustige moedervlekken hebben namelijk een grotere kans dat de moedervlek kwaadaardig is en een voorloper is van een melanoom. Verder is het ook sterk aangeraden om een consult in te plannen als je moedervlek bloedt, je moedervlek jeukt, groter wordt, steekt, of van kleur verandert. Onze U-Clinic dermatologen zijn ervaren in hun vak en kunnen samen met jou kijken of je moedervlekken goedaardig of kwaadaardig zijn.

Plan een gesprek

Hoe pakken we het aan

Eerst wordt er een diagnose gesteld. De huisarts verwijst je door of je kan meteen naar ons toe komen. Onze dermatoloog doet wat de huisarts adviseert en heeft zo veel ervaring dat ze meestal wel snel kunnen zien of iets een melanoom is of een onschadelijke moedervlek. Onze dermatoloog gebruikt daarvoor een dermatoscoop. Dat is een kleine microscoop om de huid te bekijken. Als we verdenken dat de moedervlek een melanoom is snijdt onze dermatoloog of  de onder plaatselijke verdoving moedervlek nauwkeurig weg, om met microscopisch onderzoek te bepalen of de moedervlek werkelijk kwaadaardig is.

Als de verwijderde vlek inderdaad een melanoom was, verwijderen we meer huid rondom de plek waar het melanoom al weggehaald was. Hoe dikker het melanoom, des te groter het stuk te verwijderen huid. Dit is om met zekerheid te voorkomen dat kankercellen achterblijven. Daarom zal al het verwijderde weefsel opnieuw worden onderzocht op aanwezigheid van deze cellen. Zo kunnen wij vaststellen of alles inderdaad verdwenen is.

Blijf waakzaam

Als je een melanoom gehad, raden we het aan om na de behandeling extra waakzaam te blijven. In de eerste plaats waakzaam op mogelijke andere nieuwe moedervlek of groeiende moedervlekken. Ook raden we het aan om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Regelmatige checks dragen ook bij aan een beter verloop van de behandeling.

Blog