Home > Dermatologie > Moedervlekken > Shave/Excisie Moedervlek

Shave/Excisie Moedervlek

Wij nemen graag het zekere voor het onzekere. Als je twijfelt over een moedervlek, raden we het aan om even langs te komen op het te laten bekijken. Na het bepalen of het goedaardig of kwaadaardig is kunnen wij jou passend advies geven.

Plan een gesprek

Hoe pakken we het aan

Eerst wordt er een diagnose gesteld. De huisarts verwijst je door of je kan meteen naar ons toe komen. Onze dermatoloog doet wat de huisarts adviseert en heeft zo veel ervaring dat ze meestal wel snel kunnen zien of iets een melanoom is of een onschadelijke moedervlek. Onze dermatoloog gebruikt daarvoor een dermatoscoop. Dat is een kleine microscoop om de huid te bekijken. Als we verdenken dat de moedervlek een melanoom is snijdt onze dermatoloog of  de onder plaatselijke verdoving moedervlek nauwkeurig weg, om met microscopisch onderzoek te bepalen of de moedervlek werkelijk kwaadaardig is.

Als de verwijderde vlek inderdaad een melanoom was, verwijderen we meer huid rondom de plek waar het melanoom al weggehaald was. Hoe dikker het melanoom, des te groter het stuk te verwijderen huid. Dit is om met zekerheid te voorkomen dat kankercellen achterblijven. Daarom zal al het verwijderde weefsel opnieuw worden onderzocht op aanwezigheid van deze cellen. Zo kunnen wij vaststellen of alles inderdaad verdwenen is.

Blijf waakzaam

Als je een melanoom gehad, raden we het aan om na de behandeling extra waakzaam te blijven. In de eerste plaats waakzaam op mogelijke andere nieuwe moedervlek of groeiende moedervlekken. Ook raden we het aan om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Regelmatige checks dragen ook bij aan een beter verloop van de behandeling.

Blog