Mijn moedervlek jeukt of ziet er vreemd uit?

Huidkanker en moedervlekken. Melanoom is een gemene vorm van kanker omdat de tumor vaak ontstaat in een groepje pigmentcellen in de huid: een moedervlek. De kankercellen verspreiden zich eerst ongemerkt in de moedervlek. Daarna groeien ze uit in de huid daaromheen. Kankercellen van een melanoom kunnen later ook uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Melanoom is daardoor een potentieel dodelijke ziekte. Vandaar dat een controle belangrijk is.

Wanneer moet u naar de huidarts?

Bij vroege ontdekking van een melanoom is het risico op uitzaaiingen het kleinst en dus de kans op genezing het grootst. Als u een melanoom tijdig wilt ontdekken, dan is het een goed idee om uw moedervlekken intussen in de gaten te houden. Dit geldt nog eens extra als bijvoorbeeld in uw familie melanoom voorkomt. Verandert een moedervlek van kleur of vorm, wordt hij daarnaast dikker. Of doet de moedervlek pijn of bloedt de moedervlek, kom dan zeker langs bij onze dermatoloog.

Diagnose van huidkanker

De dermatoloog heeft zo veel ervaring dat hij meestal wel snel kan zien of iets een melanoom is of een onschadelijke moedervlek. De dermatoscoop (kleine microscoop om de huid te bekijken) helpt daarbij. Dat betekent dat bij twijfel of een redelijke verdenking de dermatoloog de moedervlek operatief zal verwijderen, om met microscopisch onderzoek met zekerheid vast te stellen of de moedervlek kwaadaardig was.

Behandeling van melanoom

Als de verwijderde vlek inderdaad een melanoom was, moeten we méér huid verwijderen rondom de plek waar het melanoom al weggehaald was. Hoe dikker het melanoom, des te groter het stuk te verwijderen huid. Immers om te voorkomen dat kankercellen achter blijven. Daarom zal al het verwijderde weefsel opnieuw worden onderzocht op aanwezigheid van deze cellen. Zo kan de dermatoloog vaststellen of alles inderdaad verdwenen is.

moedervlek

Waakzaamheid na de behandeling van huidkanker

Wie ooit een melanoom heeft gehad, moet na de behandeling extra waakzaam blijven. In de eerste plaats waakzaam op mogelijke andere nieuwe of groeiende moedervlekken. Ook is het verstandig om zo veel mogelijk uit de zon te blijven.  Alles bij elkaar bij tijdige ontdekking en behandeling van huidkanker en moedervlekken is er echter een goede kans op overleven. Dat betekent dat regelmatige checks toch meedragen aan een beter verloop van de behandeling.

Twijfel? Kom langs bij de dermatoloog

Naam

Huidkanker en moedervlekken

Mocht u twijfel hebben over een nieuwe of veranderende moedervlek, laat u dan altijd onderzoeken door onze dermatoloog. Het eerste consult wordt vergoed door uw verzekeraar, dus de drempel voor zo’n controle is erg laag. U kunt in de eerste plaats een afspraak plannen via uw huisarts, of rechtstreeks contact opnemen. Bel direct 085 – 022 0580 of ga naar onze contactpagina.

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |