Home > Proctologie > Aambeien > Bandligatie (RBL)

Bandligatie (RBL)

Een bandligatie wordt ook wel een elastiekbehandeling genoemd. Hierbij wordt de aambei afgebonden en verschrompelt hij vanzelf. Je merkt het niet eens wanneer hij weg is en je mag dezelfde dag nog naar huis.

Plan een gesprek

Voor de behandeling

Wij hebben graag dat je het meldt wanneer je bloed verdunnende medicijnen gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op je behandeling en eventuele nabloeding.

Hoe pakken wij het aan

De aambei wordt onder plaatselijke verdoving afgebonden. Tijdens dit proces wordt de aambei met behulp van een zuigtang aangezogen. Hierna wordt de aambei afgebonden aan de basis met behulp van een elastiekje of elastiekjes. De aambei verschrompelt over een periode van 2 tot 10 dagen en verlaat het anale kanaal vanzelf, meestal tijdens de stoelgang. De aambei komt dus gewoon los. Dit gebeurt meestal zonder dat je iets opmerkt. De achtergelaten plekken van aambeien genezen na een behandeling dus vanzelf.

Na de behandeling

De anus heeft veel bloedvaten, dus wat nabloeding kan plaatsvinden. Dit is volkomen normaal. Je kunt een drang ervaren om naar de wc te gaan zonder dat je echt hoeft. Dit komt door de bandjes en verdwijnt na 24 tot 48 uur. De elastiekjes gaan uiteindelijk vanzelf los, dit merk je meestal niet.

Blog