Endoveneus betekent ‘in de ader’. Bij deze operatieve EVLT-ingreep onder plaatselijke verdoving schuift de chirurg een heel dun laserdraadje in de insufficiënte vene (ader). Vervolgens trekt hij het draadje weer naar buiten met de laser aan. Door de hitte die de infrarode laserstraal produceert, wordt de ader van binnenuit zo verhit dat het bloed stolt den de eiwitten veranderen in een plakkende substantie die het vat afsluit. Als het ware ‘verbrandt’ de binnenkant van de ader. Daardoor verschrompelt de ader. De nutteloze ader wordt door uw lichaam vanzelf afgebroken, dus kan hij gewoon in uw lichaam blijven zitten.

Deze nieuwe techniek heeft veel voordelen. De belangrijkste is dat hij poliklinisch is. U hoeft niet opgenomen te worden en u kunt na de ingreep weer verder met uw dagelijks leven. 98% van de behandelde venen zal binnen 9 maanden volledig verdwijnen. De kans op terugkerende klachten is maar 2-5%; na drie jaar zijn de resultaten vergelijkbaar met de meer traditionele maar veel zwaardere behandeling (stripping) en na zes jaar zijn de resultaten zelfs beter.

U begrijpt dat wij als het even kan kiezen voor deze endoveneuze behandeling.

In de ader zitten geen zenuwen en tijdens het laseren gebruiken we een koelvloeistof om de omliggende weefsels te beschermen. De behandeling is daardoor – afgezien van de verdovingsprikjes – zo goed als pijnloos.