Doorverwijzing Melanoom

U bent door de huisarts verwezen naar de dermatoloog van U-clinic omdat u mogelijk een melanoom heeft. In deze folder kunt u lezen wat u per bezoek in onze kliniek te wachten staat. Dit traject ligt vast en wordt ook wel Zorgpad Melanoom genoemd. Zo weet u wat u voor, tijdens en na de behandeling kunt verwachten.

Voor algemene informatie over melanomen kunt u de folder melanoom raadplegen.

De huisarts heeft u verwezen voor een verdachte moedervlek (verdenking melanoom). De dermatoloog is voor deze moedervlek nu uw hoofdbehandelaar.

1ste consult

Tijdens het eerste consult bekijkt de dermatoloog de moedervlek met het blote oog en met een speciaal vergrootglas (dermatoscoop). Als de moedervlek er verdacht uitziet wordt een afspraak voor het verwijderen ingepland (medische term ‘excisie’). Op sommige spreekuren wordt de verdachte moedervlek meteen verwijderd.

Verwijderen van het melanoom: eerste operatie

Het verwijderen van een moedervlek heet excisie. Onder plaatselijke verdoving wordt de moedervlek weggesneden. De wond wordt gehecht. De moedervlek wordt in een potje gedaan en vervolgens opgestuurd naar de patholoog. De patholoog bekijkt de moedervlek onder de microscoop en beoordeelt of de moedervlek kwaadaardig is. Over het algemeen is de uitslag binnen twee weken bekend.

Soms twijfelt de patholoog over de diagnose en wordt de moedervlek eerst nog door andere pathologen beoordeeld of in een werkgroep besproken (melanomen panel). In dat geval duurt het soms langer dan twee weken tot de uitslag er is.

De uitslag na de eerste operatie

  • Na 7-14 dagen komt u op de poli dermatologie terug voor het verwijderen van de hechtingen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de plek waar de verdachte moedervlek is verwijderd. Over het algemeen zal dan ook de uitslag van de patholoog binnen zijn.
  • De dermatoloog bespreekt de uitslag met u.
  • Als de moedervlek goedaardig is, wordt de behandeling afgesloten.
  • Is er sprake van een melanoom dan volgt aanvullende chirurgische behandeling.
Naam

Tweede operatie (re-excisie)

De patholoog doet uitspraak of een moedervlek kwaadaardig is of niet. Ook bekijkt hij hoe dik het melanoom is. Dit heet Breslow-dikte. Er wordt ook gekeken of er delende cellen (mitosen) zijn en of zweervorming (ulceratie) aanwezig is. Aan de hand van deze eigenschappen wordt vervolgens bepaald wat er moet gebeuren.

In principe volgt altijd een tweede excisie. Dit is om uitzaaiingen te voorkomen. De tweede excisie is dieper; al het onderhuidse vet ter plaatse van het litteken wordt meegenomen. Doorgaans vindt ook deze ingreep onder plaatselijke verdoving plaats. Over het algemeen kan ook de tweede excisie poliklinisch plaatsvinden door de dermatoloog. In sommige gevallen, en met name als het melanoom wat dikker is, wordt geadviseerd om een lymfeklieronderzoek te doen. Dat heet schildwachtklieronderzoek (sentinel node procedure).

De dermatoloog bespreekt tijdens het consult of een schildwachtklieronderzoek zinnig voor u is. De re-excisie wordt in dat geval uitgevoerd door de chirurg onder narcose en tijdens deze operatie wordt ook het schildwachtklieronderzoek uitgevoerd.
Deze operatie wordt ingepland binnen zes weken nadat de diagnose melanoom is gesteld. Als de schildwachtklierprocedure in uw geval een logische vervolgstap zou zijn en u er zelf ook mee instemt, wordt u voor verdere behandeling doorverwezen naar het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.

De schildwachtklier procedure wordt beschreven in de folder schildwachtklierprocedure.

De uitslag na de eventuele tweede operatie

  • Na 7-14 dagen komt u terug voor wondcontrole en de uitslag bij diegene die de ingreep heeft uitgevoerd. Als er geen aanwijzingen voor uitzaaiingen zijn volgt drie maanden na het stellen van de diagnose melanoom een afspraak bij de dermatoloog voor controle.
  • Zijn er wel uitzaaiingen gevonden dan zal verdere behandeling plaatsvinden in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis indien dat nog niet was gebeurd.

Controles

Hoe vaak en hoe lang u onder controle blijft hangt af van de dikte van het melanoom.

  • Bij melanomen die dun zijn (Breslow kleiner dan 1 mm) en geen zweervorming en/of delende cellen hebben, is slechts een controleafspraak nodig. De dermatoloog kijkt u dan nog een keer goed na.
  • Bij melanomen die dikker zijn (Breslow groter dan 1 mm of aanwezigheid delende cellen of zweervorming) blijft u vijf jaar onder controle. De controles zijn in het begin vaker (mogelijk vier keer per jaar) en later minder vaak (tot een keer per jaar) . Bij de controles is het (afhankelijk van het stadium) meestal niet nodig dat er röntgenfoto’s, echo’s of scans worden gemaakt.
  • Bij ongerustheid over nieuwe plekken dan wel andere urgente kwesties kunt u altijd contact opnemen met de dermatologen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten bij een melanoom zijn sterk afhankelijk van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen. Omdat de meeste patiënten in een vroeg stadium van de ziekte worden behandeld, zijn de vooruitzichten doorgaans gunstig. Hier geldt hoe dunner het melanoom, hoe groter de kans op volledige genezing. Voor melanomen met een grotere Breslow-dikte is dat percentage lager. Ontdekking en verwijdering van een melanoom is heel belangrijk. Als het melanoom verwijderd is keert bij een groot deel van de mensen de ziekte nooit terug. Bij een aantal mensen keert het melanoom wel terug en kan het zich verspreiden (uitzaaien).

Om uw eigen vooruitzichten te bekijken kunt u gebruik maken van http://melanomaprognosis.org/

Contact met mensen die ook behandeld zijn voor een melanoom (lotgenoten) en verdere informatie kunt u ook krijgen via de patiëntenorganisatie voor mensen met een melanoom: www.stichtingmelanoom.nl

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet en stel ze aan uw behandelend dermatoloog. Op werkdagen kunt u contact opnemen U-clinic Westerpark op telefoonnummer 085 – 022 0580.

U-Clinic locaties

U-Clinic Amstelveen
Asserring 184A
1187 KL Amstelveen
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Amsterdam
Haarlemmerweg 25A
1051 KN Amsterdam
routeplanner

> dermatologie
> flebologie
> proctologie

U-Clinic Bussum
Olmenlaan 159
1404 DE Bussum
routeplanner

> flebologie
> proctologie

U-Clinic Hattem
Eikenlaan 15
8051 BD Hattem
routeplanner

> flebologie
> proctologie

Algemene contactgegevens
Tel: 085 - 022 0580
E-mail: info@u-clinic.nl
Bekijk de >kaart<

Openingstijden
ma t/m vrij 09:00 - 17:00 u
Avondpoli op afspraak

© 2022 U-Clinic    |    webdesign by iWeb     |