Home > blog > 10 tips voor als u last hebt van acne

10 tips voor als u last hebt van acne

Acne of ‘jeugdpuistjes’ is een huidprobleem dat vooral bij pubers voorkomt. Maar ook op latere leeftijd kunt u er last van houden (of krijgen). Acne is niet gevaarlijk, maar wel ontsierend. Onze huidtherapeuten geven 10 tips voor mensen die last hebben van acne:

  1. Was de huid iedere ochtend en avond met lauw water of met een milde reiniging, zonder te scrubben. Als u een te sterke reiniging gebruikt (zoals Clearasil), of uw huid te vaak wast, droogt de huid teveel uit, waardoor er juist meer talg aangemaakt wordt.
  2. Knijp de puistjes niet uit en krab er niet aan. Door veel aan uw huid te zitten kunnen de bacteriën zich verspreiden over de huid en zodoende kan de acne verergeren. Bovendien kan de huid door het te hard uitdrukken of het krabben beschadigen, waardoor littekens ontstaan.
  3. Vermijd producten die grote wisseling in de bloedsuikerspiegel geven, zoals producten waarin suiker zit of bijvoorbeeld witbrood. Uit recent onderzoek is gebleken dat wisseling in de bloedsuikerspiegel negatieve invloed kan hebben op acne.
  4. Ook zuivel kan een negatieve invloed hebben op acne bij patiënten die daar gevoelig voor zijn.
  5. Zonlicht kan tijdelijk een positieve invloed hebben op acne. Teveel zonlicht is echter weer af te raden in verband met het risico op huidkanker. Bovendien kan het zijn dat de producten die de dermatoloog voorschrijft uw huid extra gevoelig maken voor zonlicht.
  6. Verschoon regelmatig (liefst elke dag) uw kussensloop en uw handdoek.
  7. Vermijd het gebruik van vette cosmetica, zoals bepaalde (zonnebrand)crèmes of foundation.
  8. Kies voor een behandeling bij de dermatoloog in combinatie met een reinigingsbehandeling bij de huidtherapeut. Uit onze ervaring is gebleken dat de combinatie van het gebruik van medicatie en het regelmatig laten reinigen bij de huidtherapeut de beste manier is om resultaat te boeken bij acne. Bovendien kan u als u aanvullend verzekerd bent, de reinigingsbehandeling meestal declareren bij uw zorgverzekeraar. Het is verstandig om dit van te voren na te vragen bij uw zorgverzekeraar.
  9. Gebruik een hydraterende crème. Medicatie voor acne kan de huid nogal uitdrogen, het is dan fijn om een hydraterende crème te gebruiken. Er zijn speciale producten op de markt die geen mee-eters veroorzaken (niet comedogeen)
  10. Heb geduld! Het duurt altijd even voordat u resultaat ziet van de behandeling.