Home > blog > Aambeien en zwangerschap

Aambeien en zwangerschap

Een nieuw mens creëren is zonder twijfel de allermooiste gebeurtenis in het leven van een vrouw (en haar partner natuurlijk). Maar ook het grootste geluk heeft zijn schaduwkanten, want het hele proces van zwangerschap en bevalling is natuurlijk erg zwaar. In dit artikel bespreken we de effecten van de zwangerschap op het ontstaan van opgezwollen aambeien.

Zwangerschap zorgt voor allerlei veranderingen in het lichaam. Zo is er een sterke verhoging van het progesteron-niveau. Dit hormoon is bedoeld om de baarmoederwand elastischer te maken, zodat er voldoende plek is voor de baby. Maar het verzwakt ook de aderwanden waardoor het risico op spataderen toeneemt. Daarbij komt nog de druk van de baby op het hele onderlichaam, met mogelijk ontstaan van aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?

Voor we dieper ingaan op het ontstaan van aambeien en de zwangerschap, eerst even de aambeien zelf. Ieder mens heeft al vanaf de geboorte een compleet setje aambeien. Het zijn namelijk kleine zwellichamen, een soort opblaaskussentjes die helpen bij het afsluiten van de anus. De aambeien zorgen er bijvoorbeeld voor dat je een wind kunt laten zonder ontlasting te verliezen. Best slim. Maar als aambeien onder druk komen te staan, kunnen ze binnenin of zelfs buiten de anus gaan uitstulpen. En voilà: ineens zijn de aambeien geen nuttige zwellichamen, maar een vervelend probleem.

Waarom aambeien tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende factoren waardoor aambeien juist tijdens de zwangerschap hun veilige nestje verlaten en naar buiten komen piepen. Zoals de al eerder genoemde zwangerschapshormonen, in combinatie met het gewicht van het kind dat op de baarmoedermond en naastgelegen anus drukt. Ook kun je tijdens de zwangerschap last krijgen van harde ontlasting en verstopping. Dan ga je op het toilet zitten persen, met weer extra druk op de aambeien. En ten slotte de bevalling zelf. Zo’n geboorte met zijn weeën en contracties legt een enorme druk op het bekken en alles wat daartussen zit, met opnieuw mogelijk ontstaan van aambeiproblemen.

Symptomen van aambeien bij zwangerschap

Bij uitwendige aambeien is het makkelijk: die komen buiten de anus naar buiten en die voel je dus bij het afvegen. Ook zal de verloskundige deze opmerken bij verschillende onderzoeken. Daarnaast kan wat bloedverlies optreden, wat je merkt bij het afvegen of ziet in de toiletpot. Als het bloed dat uit de anus komt helderrood is, is het vers en waarschijnlijk afkomstig van aambeien. Bij donkerrood bloed in de ontlasting kan er een andere, dieper gelegen oorzaak zijn. Bespreek dit dan in ieder geval met uw arts.

Behandeling aambeien na zwangerschap

Het goede nieuws rond aambeien tijdens en na de zwangerschap is dat ze bij de meeste vrouwen na een tijdje vanzelf weer verdwijnen. De hormoonspiegel wordt weer normaal, de aderwanden steviger, en de baby drukt niet meer op het bekkengebied en ook de ontlasting komt weer makkelijker. Blijft u tóch last houden van aambeien na de zwangerschap, dan kan een behandeling nodig zijn. Daar leest u alles over op onze pagina Aambeien behandeling.